Zingen, tellen of dagdromen kan je helpen tijdens je bestralingen

Minutenlang heel stil moeten liggen in het bestralingsapparaat. Soms ook nog met een speciaal masker op. Hoe kom je de bestralingen zo fijn mogelijk door? Patiënten die de behandeling met protonen achter de rug hebben, geven tips.

‘Met de ogen dicht lag ik tijdens mijn bestralingen te luisteren naar muziek. Ondanks het masker kon ik zo ontspannen liggen’, vertelt Aniek. Je kunt naar de radio luisteren, of je eigen cd’s meenemen zoals Regina deed. Die wist door de nummers op de cd precies hoe lang de bestraling nog zou duren.

Burn baby burn!

Zelf zingen kan ook helpen. ‘Ik zong liedjes in mijn hoofd’, zegt Marian. ‘Symply the best, van Tina Turner bijvoorbeeld. Als ik het couplet voor de derde keer zong was ik bijna klaar.’ Karin zong ook, in de auto op de heenweg naar het UMCG Protonentherapiecentrum: ‘Dan zong ik ‘Burn baby burn! En ik had een boekje bij me waaruit ik iemand liet voorlezen tijdens de bestraling. Dan was ik minder gespannen.’

Op reis

Je kunt ook ontspannen door tijdens de bestraling aan leuke dingen te denken. Zo dacht Annelies aan een fijne wandeling of iets leuks dat ze na de behandeling ging doen. Anneke ging tijdens haar bestralingen elke keer in gedachten op reis. ‘Ik begon aan de oostkant van de Algarve en reisde elke dag een stukje verder westwaarts. De Algarve ken ik aardig goed en ik geniet altijd van de leuke plaatsjes en de prachtige kust met de heerlijke strandjes. Zo duurde de bestraling voor mijn gevoel minder lang.’ Ton waande zich tijdens zijn behandelingen op het strand van Bali. Ria dacht altijd aan de leuke tijden die ze met haar kinderen had waardoor de bestraling zo voorbij was.

Een vriend meenemen

Ron dacht niet alleen aan leuke dingen, maar probeerde er ook steeds een leuke dag van te maken. ‘Ik nam elke keer een andere vriend mee naar de bestraling. Het thuisfront heeft het ook zwaar. Die kun je op deze manier ook wat ontlasten.’

Plafondtegels tellen

Het kan ook helpen om je verstand op nul te zetten en te tellen. Bijvoorbeeld het aantal bewegingen dat het bestralingsapparaat maakt. Of zoals Gaby deed: elke keer het aantal plafondtegels tellen.
Bij Mark hielp iets totaal anders: ‘Ik zat in mijn gedachten het apparaat aan te moedigen om dat monster in mijn hoofd flink op zijn donder te geven.’

Op je gemak

De medewerkers van het protonentherapiecentrum vinden het heel begrijpelijk dat patiënten tegen de bestralingen opzien. Daarom doen ze hun best om patiënten op hun gemak te stellen, met een praatje, een grapje of bemoedigende woorden. Aniek: ‘De laboranten zijn echt fantastisch, waardoor de tijd zo voorbij is.’

Meer weten over hoe patiënten de bestralingen ervaren? Lees dan onze patiëntenervaringen

Zie ook

Hoe gaat het met… Ruud?

Op 23-jarige leeftijd kreeg Ruud Pletting de diagnose Medulloblastoom: een kwaadaardige hersentumor. Vanaf dat moment staat het leven van Ruud opeens in het teken van onderzoeken, operaties, chemotherapieën en protonentherapie. Inmiddels gaat het gelukkig goed met Ruud en is hij 1,5 jaar geleden ziektevrij verklaard. Samen met zijn vriendin Benthe vertelt hij zijn verhaal.