Ziekte van Hodgkin

De ziekte van Hodgkin is een bepaald soort lymfeklierkanker. Hieronder vallen allerlei soorten kanker in het lymfestelsel. Als het gaat om de ziekte van Hodgkin spreekt men over het type lymfeklierkanker, die als eerste ontdekt werd door Thomas Hodgkin.

Wat is de ziekte van Hodgkin?

In 1832 schreef Thomas Hodgkin als eerste over afwijkende lymfekliercellen. Daardoor is de ziekte die hier bij hoort naar hem vernoemd: Hodgkin lymfoom of ziekte van Hodgkin. In latere jaren zijn er meer vormen van lymfeklierkanker ontdekt. Deze groep wordt samen de non-Hodgkin lymfomen genoemd.

Maar wat is de ziekte van Hodgkin precies? De oorzaak van dit type lymfoom is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat het een kwaadaardige aandoening is. Daarbij spelen cellen die afstammen van cellen die betrokken zijn bij de afweer een rol. Deze cellen zijn afwijkend, dat betekent bijvoorbeeld dat er een abnormale woekering van lymfocyten (witte bloedlichaampjes) plaatsvindt. Dit kan leiden tot een vergroting van de lymfeklieren. Deze lymfocyten werken niet naar behoren, waardoor het lichaam een deel van het afweersysteem verliest.

Meestal begint de ziekte in de lymfeklieren, maar deze kan ook ontdekt worden in een ander deel van het lymfesysteem. Bijvoorbeeld in de lever of de milt. Veel patiënten komen dan ook met een opgezette lymfeklier naar de dokter. In sommige gevallen wordt het lymfoom ook per toeval ontdekt.

Klachten

In veel gevallen geeft Hodgkin weinig klachten. Bovendien maakt het uit op welke plaats het lymfoom zich bevindt. Klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • benauwdheid;
  • pijn in de buik;
  • ernstig nachtzweten;
  • onbegrepen gewichtsverlies;
  • onbegrepen koorts.

Neem bij klachten altijd contact op met uw huisarts.

Behandeling ziekte van Hodgkin

Er zijn meerdere soorten behandeling mogelijk bij de diagnose Hodgkin lymfoom. Dit is onder andere afhankelijk van het persoonlijk ziektebeeld. Overleg daarom altijd met uw behandelend arts.

Veel patiënten met een Hodgkin lymfoom krijgen een behandeling met chemotherapie en bestraling. Een nieuwe vorm van bestraling (radiotherapie) is protonentherapie. Daar vertellen we graag meer over.

Protonentherapie bij een Hodgkin lymfoom in de borstkas

Heeft u een Hodgkin lymfoom in uw borstkas? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de behandeling met protonentherapie. Dit is een vrij nieuwe vorm van bestraling. Daarbij komt er minder straling in omliggend, gezond, weefsel. Dit verlaagt de kans op bijwerkingen.

Meer informatie over protonentherapie bij een lymfoom in de borstkas vindt u op deze pagina. Of download de brochure via onderstaande knop.

Download de brochure 'Protonentherapie bij een lymfoom in de borstkas'

Zie ook

Hoe gaat het met... Paula?

Paula (27) is een jonge meid, die midden in het leven staat. Begin 2019 is echter alles voor Paula veranderd: ze kreeg te horen dat ze gediagnosticeerd was met de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Samen met Paula blikken we terug op de intensieve en onzekere periode van onderzoeken, chemokuren en bestralingen.