Welke typen kanker zijn er?
Er zijn ontzettend veel typen kanker. Wel meer dan 100. Meestal komt de naam van de kankersoort van het orgaan of lichaamsdeel waar het is ontstaan. Tumoren worden ook wel genoemd naar het type cel waar ze uit zijn voortgekomen.
Hier leest u over de belangrijkste typen kanker.
Carcinoom
Dit is het meest voorkomende type kanker. Ze ontstaan uit epitheelcellen. Deze cellen bedekken de oppervlakte van het lichaam. Zowel aan de binnen- als buitenkant. Wanneer het carcinoom in bepaalde epitheelcellen ontstaat heeft deze een specifieke naam. Hierover leest u meer op kanker.nl. Voor veel carcinomen is ook een meer bekende naam. Zo noemt men een mammacarcinoom in de volksmond meestal borstkanker.
Patiënten met borstkanker kunnen in aanmerking komen voor protonentherapie. Hiervoor moeten zij een planningsvergelijking aanvragen bij hun behandelend specialist.
Hematologische kanker
Dit is de verzamelnaam voor kwaadaardige afwijkingen van het bloed, bloedvormende organen en de lymfeklieren. Te denken valt aan de typen kanker leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom.
Sarcoom
Een sarcoom is een zeldzame en kwaadaardige tumor van het steun- en bindweefsel. Deze tumor ontstaat in bot (bottumor) of in de weke delen (spieren, pezen, zenuwen, vet, bloedvaten en lymfevaten).
Bottumoren zijn in 90 procent van de gevallen goedaardig. De overige 10 procent noemen we een sarcoom, of botkanker. De meest voorkomende soorten kwaadaardige bottumoren zijn chondrosarcoom (ontstaat in het kraakbeen), chordoom, ewing-sarcoom en osteosarcoom. Wanneer een chondrosarcoom aan de basis van de schedel ontstaat noemt men dit een schedelbasistumor. Deze wordt bestraald met protonentherapie. Dit moet besproken worden met de behandelend specialist.
Ook wekedelentumoren zijn bijna altijd goedaardig. Een kwaadaardige wekedelentumor wordt een sarcoom of wekedelenkanker genoemd. Bij de meeste patiënten ontstaat dit in het been (55%).
Melanoom
Melanoom is kanker van cellen die pigment aanmaken in moedervlekken. Deze ontstaan vaak in de huid. Meer informatie over een melanoom leest u hier.
Hersentumoren
Er zijn diverse soorten hersentumoren. Deze zijn goedaardig of kwaadaardig. Hersentumoren worden behandeld met protonentherapie.
Kiemceltumoren
Kiemcellen zijn eigenlijk de voorlopers van geslachtscellen (eicellen en spermacellen). Ook deze tumoren zijn goed- of kwaadaardig.
Neuro-endocriene kanker
Dit type kanker is zeldzaam en ontstaat in neuro-endocriene cellen. Ze komen onder meer voor in het spijsverteringsstelsel en in de longen. Deze cellen maken hormonen aan als zij van het zenuwstelsel een opdracht krijgen. Daarna geven neuro-endocriene cellen de hormonen af aan het bloed. Zo verspreiden deze verder. Er zijn diverse soorten tumoren die hieruit ontstaan. Deze zitten verspreid door het lichaam. Neuro-endocriene tumoren komen weinig voor. Ook groeien ze erg langzaam.
Deze tumoren zijn heel zeldzaam. Daarom is de behandeling van deze patiënten zoveel mogelijk in gespecialiseerde ziekenhuizen. Het UMCG is één van deze ziekenhuizen.
Zie ook
Protonentherapie
Moet u bestraald worden voor een tumor? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonenbestraling. Dit is een nauwkeurige vorm van bestraling, waarbij er minder kans op schade in omliggend weefsel is. Op deze pagina vindt u bij welke typen tumoren u mogelijk in aanmerking komt voor protonentherapie.