Welke soorten hoofd halskanker zijn er?

Hoofd halskanker is een verzamelnaam voor diverse soorten kanker in de hals of aan het hoofd. Lees op deze pagina welke vormen daar precies onder vallen. We noemen hier de meest voorkomende, er zijn nog veel meer zeldzame tumoren in het hoofd halsgebied. U kunt dit ook altijd aan uw behandelend arts vragen.

Wat is hoofd halskanker?

Als we het hebben over hoofd halskanker gaat het om kanker in het hoofd-halsgebied. Dat betekent alles boven de bovenste adem- en voedselweg boven de sleutelbeenderen. Dit type kanker is vrij zeldzaam. In totaal is ongeveer 3% van de gevallen van kanker in Nederland in het hoofd-halsgebied*.

Meestal ontstaat deze kanker in de plaveiselcellen. Dit zijn cellen van het slijmvlies. Omdat hoofd halskanker niet vaak voorkomt is het belangrijk om naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan voor de behandeling. Het UMCG is daar één van.

Soorten hoofd halskanker

Er zijn diverse soorten hoofd halskanker, hieronder ziet u de meest voorkomende.

Keelkanker

Een ander woord voor keelkanker is farynxcarcinoom. Wanneer iemand keelkanker heeft, zit er een kwaadaardige tumor in de keel. Deze kan op verschillende plekken zitten. Meestal zit de kanker in het middelste deel van de keel. Daar zit namelijk de mond-keelholte. Lees meer over protonentherapie bij keelkanker.

Strottenhoofdkanker

De medische term voor strottenhoofdkanker is larynxcarcinoom. Dit is kanker van het strottenhoofd. Meestal ontstaat een tumor in het strottenhoofd op de stembanden. Het wordt dan ook wel eens stembandkanker genoemd. Strottenhoofdkanker zit soms ook boven of onder de stembanden.

Speekselklierkanker

Dit type kanker is vrij zeldzaam. Een gezwel in de speekselklieren kan ook goedaardig zijn, dan is het geen speekselklierkanker. Bij een kwaadaardige tumor gaat het hier wel om. Er zijn meerdere speekselklieren in en rond de mond. Deze maken het speeksel aan. De kanker kan in iedere speekselklier ontstaan, maar vaak gebeurt dit bij de oren. Het gaat dan om de oorspeekselklier.

Oorkanker

Oorkanker is erg zeldzaam. Er zit dan een kwaadaardige tumor in het oor. De medische benaming hiervoor is gehoorgangcarcinoom. Dit type kanker kan op verschillende plaatsen ontstaan. Meestal gebeurt dit in de uitwendige gehoorgang. Maar soms ontstaat het ook in het middenoor. Wanneer de oortumor groeit kan deze uitbreiden naar de schedel, de kaak en de hersenen.

Mondkanker

Een ander woord voor mondkanker is mondcarcinoom. Het gaat dan om een kwaadaardige tumor in de mond. Bijvoorbeeld onderin de mond, in het tandvlees, in het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen. Deze tumor begint vaak in het slijmvlies en kan doorgroeien naar de tong of keel.

Tongkanker

Bij kanker op de tong zit de tumor vaak aan de zijranden. Maar tumoren komen ook voor aan de onderkant of op de punt. Ook hier ontstaat de tumor vaak in het slijmvlies.

Lipkanker

Bij kanker van de lippen bevindt de tumor zich meestal op de onderlip. Dit type kanker begint vaak als een blaar of zweer dat niet direct geneest. Wanneer dit verder groeit kan deze doorgroeien naar onderliggende spieren of de onderkaak. Lipkanker kan ook uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals.

Neuskanker

Deze vorm van kanker is zeldzaam. Er ontstaat een kwaadaardige tumor in de neus. Deze bevindt zich in de neusholte of de neusbijholte. Opnieuw ontstaat de kanker in het slijmvlies van deze holtes. Een neustumor kan doorgroeien naar de oogkas en het gehemelte.

Hieronder ziet u een afbeelding met daarop soorten hoofd halskanker afgebeeld in het hoofd-halsgebied.

Bron afbeelding: IKNL

Protonentherapie bij hoofd halskanker

Er bestaan diverse behandelmogelijkheden voor hoofd-halskanker. Dit verschilt per patiënt. Eén van de mogelijke behandelingen is bestraling van de tumor. Een vorm van bestraling die wij aanbieden is protonentherapie. Dit is een nauwkeurige bestralingstechniek. Er komt minder straling in omliggend weefsel dan bij bestraling met fotonen. Daardoor is de kans op bijwerkingen op de lange termijn lager.

Bijwerkingen van hoofd-halskanker kunnen een droge mond en problemen met slikken zijn. Het risico hierop wordt groter naarmate de stralingsdosis in de mondholte, slik- en speekselklieren toeneemt. Bij patiënten waarbij de dosis straling bij behandeling met fotonen te hoog is komen mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. Lees alles over protonentherapie bij hoofd halskanker op deze pagina.

* Bron: IKNL

Download de brochure 'Protonentherapie bij Hoofd-halskanker'

Zie ook

Patiëntervaring Michel: "We gaan het leven vieren"

Na een stevige verkoudheid kreeg Michel zijn brood niet meer goed doorgeslikt. Een ontstoken keelamandel, dacht de huisarts. Het was uiteindelijk het voorstadium van een zeldzame vorm van keelkanker. Met protonen en chemo is de tumor bestreden. “We gaan het leven vieren.” Hoe is zijn ervaring van bestraling van de hals?