Welke soorten hersentumoren zijn er?
Er bestaan veel verschillende soorten hersentumoren. De overeenkomst is dat deze allen ontstaan in de hersenen. Iedere soort heeft andere kenmerken, daardoor verschilt de behandeling soms. Op deze pagina leest u meer over de soorten hersentumoren die het meest voorkomen. Ook vindt u informatie over protonentherapie bij hersentumoren.
Soorten hersentumoren
De verschillende soorten hersentumoren zijn veelal te verdelen in de categorieën goedaardig en kwaadaardig.
Meningeoom
Een veel voorkomende hersentumor is het meningeoom. Dit is een goedaardige tumor. Deze ontstaat in de hersenvliezen. Klachten van een meningeoom kunnen serieus zijn, doordat de tumor op belangrijke gebieden in de hersenen kan drukken.
Glioom
Een glioom begint in de steuncellen van de hersenen. Gliomen zijn er in verschillende soorten. De meeste hiervan zijn kwaadaardig. Lees op onze website bijvoorbeeld het verhaal van Marieke, zij werd bij ons bestraald voor een laaggradig glioom. Ook Puck kreeg een glioom, zij had een ependymoom. Lees hier haar verhaal.
Hypofysetumor
Wanneer er een tumor ontstaat in de hypofyse, het gebied in de schedel achter de neus, dan noemen we dit een hypofysetumor.
Brughoektumor
De brughoek zit tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Een brughoektumor is bijna altijd goedaardig. Ook hier geeft de tumor mogelijk klachten doordat deze tegen een zenuw aandrukt.
Kiemceltumor
De kiemceltumor ontstaat uit kiemcellen, deze cellen zijn over het algemeen bij ongeboren baby’s aanwezig. Meestal zit deze tumor in de kleine hersenen. Dit type hersentumor komt voornamelijk voor bij kinderen. Het is echter wel een zeldzame tumor. Lees op onze website bijvoorbeeld de verhalen van Benjamin en Maxime.
Medulloblastoom
Een andere tumor in de kleine hersenen is het medulloblastoom. Er zijn diverse soorten medulloblastomen, deze zijn allemaal kwaadaardig. De tumor komt voort uit een fout in de voorlopercellen van het zenuwstelsel. Ruud kreeg een medulloblastoom, lees hier zijn verhaal.
Plexustumor
De plexustumor is er in twee vormen. Het plexuscarcinoom is kwaadaardig en het plexuspapilloom is goedaardig. Deze tumoren komen voort uit cellen in de wand van hersenholtes. Het is een zeldzame tumor, welke vooral bij kinderen voorkomt.
Protonentherapie als mogelijke behandeling bij een hersentumor
Afhankelijk van het soort hersentumor, de locatie en bijvoorbeeld de prognose verschilt de behandeling van een hersentumor. Bestraling is in veel gevallen onderdeel van het behandelplan. Wij bieden sinds 2018 bestraling met protonen aan. Deze techniek is erg precies, waardoor er minder straling in omliggend, gezond weefsel komt. Dit verlaagt het risico op bijwerkingen op de lange termijn. Daarbij valt te denken aan problemen met het geheugen en concentratiestoornissen.
Op deze pagina vindt u alle informatie over protonentherapie bij hersentumoren.
Download hier de brochure 'Protonentherapie bij Hersentumoren'Zie ook
Protonentherapie bij Hersentumoren
Een behandeling met protonentherapie kan bij patiënten met een hersentumor (of neuro-oncologische tumor) vooral complicaties op de lange termijn voorkomen. Denk hierbij aan problemen met het geheugen en concentratiestoornissen. Deze treden vaak pas vijf tot tien jaar na de behandeling op.