Wat zijn symptomen van borstkanker?
Borstkanker is een veelvoorkomende ziekte onder voornamelijk vrouwen. Jaarlijks krijgen rond de 17.000 vrouwen maar ook iets meer dan 100 mannen borstkanker*. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 74 jaar oud. Vroege opsporing vergroot de kans op een goede behandeling. Op deze pagina leest u daarom meer over symptomen bij borstkanker.
Veranderingen aan de borst of tepel
In veel gevallen is borstkanker, of mammacarcinoom, te herkennen aan een verandering van de borst of tepel. Dat wil zeggen hoe deze eruit ziet, of hoe deze voelt. Mogelijke symptomen bij borstkanker zijn bijvoorbeeld:
- Verharding van de borst
- Bultje op de borst
- Kuiltje in de borst
- Dikke ader
- Tepelkorst
- Ingetrokken tepel (anders dan voorheen)
- Roodheid of warmte
- Verandering van vorm of grootte
- Vochtverlies (afscheiding uit de tepel)
- Sinaasappelhuid
- Huidbeschadiging
- Hard knobbeltje
Verder duidt een zwelling in de oksel mogelijk ook op borstkanker.
Geen symptomen, toch borstkanker
Sommige patiënten merken niets van bovengenoemde symptomen, maar blijken toch borstkanker te hebben. Daardoor is het dan ook belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit kan als vrouw vanaf het 50e levensjaar.
Mogelijke behandelingen bij borstkanker
De behandelend arts bepaalt het behandelplan. Mogelijke behandelingen die hierin voorkomen zijn:
- Operatie
- Chemotherapie
- Bestraling
- Anti-hormonale therapie
- Doelgerichte therapie
Is bestraling onderdeel van uw behandelplan? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. Protonentherapie is namelijk een vrij nieuwe vorm van bestraling, waarbij gezond weefsel zo veel mogelijk gespaard wordt. Daardoor kan dit leiden tot een kleiner risico op bijwerkingen. Bestraling bij patiënten met borstkanker kan namelijk gedurende de rest van het leven leiden tot een verhoogd risico op een hartinfarct.
Ongeveer 5% van alle borstkankerpatiënten komt in aanmerking voor bestraling met protonen. Dit zijn dus patiënten waarbij de stralingsdosis in het hart met fotonen erg hoog is. Om aan te tonen dat u in aanmerking komt voor protonentherapie moet er eerst een planningsvergelijking gemaakt worden. Als de uitslag positief is kan uw behandelend arts u doorverwijzen voor bestraling met protonen in Groningen.
Lees hier meer over protonentherapie bij borstkanker.
* Bron: IKNL
Download de brochure 'Protonentherapie bij borstkanker'Zie ook
“De bijwerkingen van protonentherapie vallen erg mee”
Borstkankerpatiënten kunnen ook met protonen worden bestraald. Daardoor is de kans op bijvoorbeeld langdurige hartproblemen lager dan bij fotonen. Janny kan daarover meepraten. Zij kreeg protonentherapie voor een knobbeltje in haar borst en blikt terug op deze periode. “Het bestralen zelf duurt maar 5 minuten.”