Wat is een ponsglioom?
Een ponsglioom is een hersenstamglioom, dit is een vorm van een primaire hersentumor. Het ponsglioom is een kwaadaardige tumor. Deze tumor is vrij zeldzaam, het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Lees op deze pagina meer over het ponsglioom en een mogelijke behandeling.
Ponsglioom is een hersenstamglioom
Een glioom is een tumor die ontstaat uit de steuncellen in het hersenweefsel, deze noemen we glia-cellen. Gliomen verdelen we in vier gradaties. Graad-1 betekent dat het glioom goedaardig is en vaak goed te genezen is. Gliomen met een hogere graad (2, 3 of 4) zijn kwaadaardig. Deze cellen komen na een operatie altijd terug. Afhankelijk van het soort glia-cellen waaruit het glioom ontstaat bepaalt de arts de behandeling.
Een glioom in de hersenstam heet dus ook wel ponsglioom. De hersenstam verbindt de grote hersenen, kleine hersenen en het ruggenmerg. In dit gebied lopen dan ook veel belangrijke zenuwbanen.
Het ponsglioom komt vooral voor bij kinderen tussen de drie en tien jaar. Klachten ontstaan doordat hersenvocht niet goed langs de tumor kan stromen. Voorbeelden van klachten of symptomen die in het begin ontstaan zijn hoofdpijn, braken en misselijkheid. Naarmate de tumor groeit ontstaan er klachten zoals slikproblemen, evenwichtsstoornissen en krachtsverlies.
Behandeling van een ponsglioom
In veel gevallen is een operatie niet mogelijk, omdat dit te gevaarlijk is. Daarom kiezen artsen vaak voor bestraling. Chemotherapie is in sommige gevallen ook een optie. Bent u of kent u iemand die bestraald moet worden voor een hersenstamglioom? Dan is protonentherapie mogelijk een goede behandeling.
Protonentherapie bij kinderen
Kinderen komen altijd in aanmerking voor protonentherapie als zij bestraald moeten worden. Dit komt doordat hun lichaam nog in de groei is, daarom is het belangrijk dat gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden. Doordat protonenbestraling nauwkeuriger is dan fotonenbestraling komt er minder stralingsdosis in gezond weefsel.
Meer informatie over protonentherapie bij kinderen leest u op deze pagina.
Protonentherapie bij volwassenen
Ook volwassenen met een hersentumor komen in veel gevallen in aanmerking voor protonentherapie. Dit geldt wanneer zij een gunstige prognose hebben zonder mogelijkheid voor hoog-precisie bestraling (stereotactische radiotherapie). Voor volwassenen biedt protonentherapie ook voordeel doordat er minder stralingsdosis in gezond weefsel komt. Dit verlaagt het risico op bijwerkingen op de lange termijn. Daarbij valt te denken aan geheugenproblemen of concentratiestoornissen.
Of iemand in aanmerking komt is in veel gevallen afhankelijk van de vooruitzichten. U kunt de behandeling altijd bespreken met uw behandelend arts. Meer informatie over protonentherapie bij hersentumoren leest u hier.
Zie ook
Protonentherapie bij Kinderen
Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie. Dat komt doordat ze in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling.
Een behandeling in het ziekenhuis kan spannend en ingrijpend zijn. Voor zowel kinderen als volwassenen is zintuiglijke voorbereiding belangrijk: wat ga je zien, horen en voelen? Daarom heeft het UMCG een 360 graden video gemaakt en wordt er in het protonencentrum veel aandacht besteed om kinderen op hun gemak te stellen. Zo zijn er speciale autootjes, krijgen de kinderen een kanjerketting en cadeautjes.