Wat is een mondcarcinoom?

Wellicht heeft u, of iemand in uw omgeving de diagnose mondcarcinoom gekregen. De specialist heeft dan uitgelegd wat dit inhoudt. Maar bent u bijvoorbeeld ook geïnformeerd over protonentherapie? Op deze pagina leest u meer informatie over een mondcarcinoom en de mogelijke behandeling met protonentherapie.

Mondcarcinoom is hetzelfde als mondkanker

Mondcarcinoom is een alternatief woord voor mondkanker, het is de medische term. Een carcinoom is een kwaadaardige tumor. Wanneer er een kwaadaardige tumor in de mond ontstaat in het slijmvlies spreken we van mondkanker of mondcarcinoom. Deze tumor kan onderin de mond, in het tandvlees, in het gehemelte of aan de binnenkant van de wang ontstaan. Daarnaast kan er ook een tumor ontstaan in de lip of tong.

Mondcarcinoom is een vorm van hoofd-halskanker

Een mondcarcinoom valt onder de indicatie hoofd-halskanker. Andere vormen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld keelkanker of stembandkanker. Over de diverse soorten hoofd-halskanker leest u hier meer.

Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van hoofd-halskanker.

Protonentherapie als mogelijke behandeling

Protonentherapie is een vorm van bestraling. Heeft u of iemand in uw omgeving de diagnose mondcarcinoom gekregen? En is bestraling onderdeel van de behandeling? Dan komt diegene mogelijk in aanmerking voor de behandeling met protonentherapie.

Protonenbestraling is erg nauwkeurig. Daardoor komt er minder straling in omliggend, gezond weefsel dan bij fotonen bestraling. Dit verkleint de kans op (lange termijn) bijwerkingen.

Als het gaat om mondkanker kan bestraling gevolgen hebben gedurende de rest van het leven. Denk hierbij aan problemen met slikken en een droge mond. Het risico hierop is hoger, naarmate er meer straling in dit gebied komt. Indien de dosis erg hoog is in de slikspieren, mondholte en speekselklieren kunt u een planningsvergelijking doen. Deze kan uw behandelend arts aanvragen. Uit de planningsvergelijking blijkt of protonentherapie het risico op bijwerkingen kan verminderen.

Op deze pagina vindt u informatie en een video over protonentherapie bij hoofd-halskanker.

Download hier de brochure 'Protonentherapie bij hoofd-halskanker'

Zie ook

Patiëntenervaring bij bestraling van de mond

Geert Loots (63) uit Veendam kreeg op 7 maart de diagnose kanker. Hij had een tumor aan de tongwortel en kreeg daarvoor protonentherapie. De bestralingen zijn achter de rug en de tumor is zo goed als weg. Geert blikt terug op zijn behandeltraject. “Het is een rustgevende therapie.”