Wat is een Meningeoom?

Een meningeoom is een hersenvliestumor. Dit soort tumor komt vaker voor op middelbare leeftijd, vaker bij vrouwen dan bij mannen en het groeit meestal langzaam. Lees op deze pagina meer over meningeomen.

Meningeoom

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat ontstaat in het hersenvlies. Dit gezwel zit dus niet in de hersenen, maar erbij. Het komt bijvoorbeeld ook op andere plaatsen voor waar het hersenvlies zich bevindt. Daarbij valt te denken aan het ruggenmerg, maar ook aan de schedelbasis.

In veel gevallen is een meningeoom goedaardig. Dat betekent dat de tumor langzaam groeit en niet uitzaait. Doordat het gezwel langzaam groeit wordt deze vaak laat ontdekt. Dan is de tumor soms al behoorlijk groot.

Symptomen bij een meningeoom

Een meningeoom kan jarenlang aanwezig zijn voordat een patiënt klachten krijgt. Doordat het meningeoom vaak langzaam groeit, ontstaan ook de klachten geleidelijk. Deze vallen mogelijk niet op. Een deel van de patiënten krijgt zelfs helemaal geen klachten.

Hoe groter het meningeoom wordt, hoe groter de kans is dat deze druk uitoefent op de hersenen. In sommige gevallen zijn de klachten vrij algemeen, zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Maar afhankelijk van de locatie van het gezwel zijn ook andere symptomen mogelijk zoals:

  • Spraakstoornissen
  • Dubbel zien
  • Psychische stoornissen
  • Epileptische aanvallen
  • Verlammingsverschijnselen

Behandeling Meningeomen

Een behandeling is altijd afhankelijk van onder andere de locatie van de tumor, de grootte van de tumor en het tempo waarin deze groeit. Daarnaast spelen andere kenmerken, zoals leeftijd en verdere lichamelijke gezondheid een rol. Uw behandelend arts maakt een behandelplan.

De meest voorkomende behandeling van een meningeoom is een operatie en/of bestraling. Daarnaast is er ook een keuze van de arts om af te wachten en te controleren, door het maken van scans.

Wanneer er bestraling in uw behandelplan voorkomt, komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. Dit is een nieuwe vorm van radiotherapie, waarbij de straling minder in omliggend, gezond weefsel komt. De dosis straling in de tumor blijft gelijk. Dit verlaagt de kans op bijwerkingen, zeker op de lange termijn.

Op deze pagina leest u meer over protonentherapie bij hersentumoren. Indien ook uw ruggenmerg bestraald moet worden leest u hier meer over protonentherapie bij een tumor in het zenuwstelsel.

Heeft u vragen over protonentherapie? Neem gerust contact op!

Download de brochure 'Protonentherapie bij een tumor in het zenuwstelsel'

Zie ook

Protonentherapie bij Tumoren in het Zenuwstelsel

Heeft u een tumor in het zenuwstelsel (hersenen en/of ruggenmerg), waarvoor een bestralingsbehandeling van de craniospinale as (hersenen en ruggenmerg) noodzakelijk is? Dan komt u in aanmerking voor een bestralingsbehandeling met protonen. Hier kunt u meer lezen over deze behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum.