Wat is een Mammacarcinoom?

In het medische landschap zijn er veel termen die niet direct de betekenis duidelijk laten zien. Het mammacarcinoom is daar bijvoorbeeld één van. Wat betekent mammacarcinoom nu precies?

Mammacarcinoom is hetzelfde als borstkanker

Een mammacarcinoom is een ander woord voor borstkanker. Carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Carcinomen ontstaan uit epitheelcellen. De naam van een carcinoom verwijst meestal naar de locatie waar deze epitheelcellen zich bevinden. Zo bevindt een urotheelcelcarcinoom zich in de binnenkant van de blaas, urineleiders en nierbekken.

Nu is het misschien ook logischer dat een mammacarcinoom hetzelfde is als borstkanker. De Latijnse naam voor vrouwenborst is namelijk mamma. Zo wordt de naam dus uitgelegd als kwaadaardige borsttumor. Borstkanker is gemakkelijker te onthouden en wordt in de volksmond daarom het meest gebruikt.

Hoe vaak komt borstkanker voor in Nederland?

Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 mensen in Nederland de diagnose borstkanker. De overlevingskans van borstkanker is de afgelopen decennia flink verbeterd. Aanvankelijk was de 5-jaarsoverlevingskans slechts 52% in 1955. Deze is intussen al 88%. Specialisten werken continu aan het nog verder verbeteren van dit cijfer. Maar ook aan de verbetering van behandelingen en de gevolgen daarvan.

Deze cijfers komen van het KWF.

Protonentherapie als behandeling bij een Mammacarcinoom

Sinds 2018 is het in Nederland mogelijk om bestraald te worden met protonen. Dit is een nauwkeurige bestralingstechniek. Lees hier meer over protonentherapie. Ook patiënten met een mammacarcinoom kunnen in aanmerking komen voor een behandeling met protonentherapie. Ongeveer 5% van alle patiënten die bestraald moeten worden voor borstkanker komen in aanmerking.

Bestraling kan bij patiënten met borstkanker leiden tot een verhoogd risico op een hartinfarct gedurende de rest van het leven. Het risico hierop neemt toe wanneer de stralingsdosis in het hart toeneemt. Dankzij de hoge nauwkeurigheid van protonentherapie is de stralingsdosis in het hart lager. Bij patiënten met een verhoogd risico op een hartinfarct door bestraling met fotonen biedt protonentherapie uitkomst. Indien de planningsvergelijking uitwijst dat een patiënt voordeel heeft, komt hij of zij in aanmerking voor protonentherapie. U kunt bij uw behandelend specialist altijd vragen naar deze behandeling.

Lees hier alles over protonentherapie bij borstkanker of download onze brochure.

Download de brochure 'Protonentherapie bij borstkanker'

Zie ook

Protonentherapie bij Borstkanker

Als u bestraald moet worden voor borstkanker komt u mogelijk in aanmerking voor een bestralingsbehandeling met protonen. Ongeveer 5% van de patiënten komt in aanmerking.