Wat is een Larynxcarcinoom?

In het medische landschap zijn er veel termen die niet direct de betekenis duidelijk laten zien. Het larynxcarcinoom is daar bijvoorbeeld één van. Maar wat betekent larynxcarcinoom nu precies?

Larynxcarcinoom is Strottenhoofdkanker

Een ander woord voor een kwaadaardige tumor is een carcinoom. Carcinomen ontstaan uit epitheelcellen. De naam van een carcinoom verwijst vaak naar de locatie waar deze cellen zich bevinden. Wanneer er een kwaadaardige tumor in het slijmvlies van het strottenhoofd ontstaat noemen we dit dus strottenhoofdkanker of larynxcarcinoom. Dat komt namelijk doordat het Latijnse woord larynx strottenhoofd betekent.

Klachten en symptomen bij een Larynxcarcinoom

Strottenhoofdkanker ontstaat vaak op of boven de stembanden en heel soms onder de stembanden. Ieder jaar zijn er zo’n 700 mensen in Nederland die deze diagnose strottenhoofdkanker krijgen. Mannen krijgen het vaker dan vrouwen. Bovendien komt het vooral voor bij personen vanaf 50 jaar.

Er zijn klachten die kunnen wijzen op een larynxcarcinoom. Ga bij serieuze klachten altijd naar de huisarts. De ziekte is namelijk beter te behandelen wanneer deze op tijd ontdekt wordt.

Mogelijke klachten en symptomen bij strottenhoofdkanker zijn bijvoorbeeld:

  • Hoorbare ademhaling en benauwdheid
  • Irritatie in de keel (constant)
  • Hoesten
  • Heesheid, moeite met praten en een veranderende stem
  • Slikklachten
  • Keelpijn die van de keel naar één of beide oren straalt
  • Veel slijm in de keel
  • Het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel
  • Zwelling in de hals
  • Bloederig slijm ophoesten

Behandeling bij Strottenhoofdkanker

Bij de diagnose larynxcarcinoom zijn meerdere behandelingen mogelijk. Dit wordt in gesprek met uw behandelend arts besproken. Eén van de mogelijke behandelingen is bijvoorbeeld bestraling met protonentherapie.

Protonentherapie is een vrij nieuwe vorm van radiotherapie. Deze straling is een stuk nauwkeuriger, waardoor de schade in omliggend weefsel en organen lager kan zijn. Dat zorgt daardoor mogelijk voor minder bijwerkingen.

Strottenhoofdkanker is een vorm van kanker die valt onder de term hoofd-halskanker. Daarom vindt u meer informatie over protonentherapie bij een larynxcarcinoom hier.

Bron: UMCG (specialist in de behandeling van deze kankersoort).

Download hier de brochure 'Protonentherapie bij Hoofd-halskanker'

Zie ook

Patiëntenervaringen

Nieuwsgierig naar de ervaringen van andere patiënten? Bekijk ze dan op deze pagina!