Wat is een Hodgkin Lymfoom?
Een Hodgkin Lymfoom is een vorm van kanker in het lymfestelsel. Daarom noemen we het ook wel lymfeklierkanker. Dit komt in Nederland vrij weinig voor. Bij een grote meerderheid van patiënten is dit bovendien volledig te genezen. Deze ziekte komt vooral voor bij personen tussen de 15 en 35 jaar en boven de 50 jaar.
Hodgkin Lymfoom en Non Hodgkin Lymfoom
Lymfeklierkanker is kwaadaardig. Deze ziekte ontstaat door een ongeremde celdeling van lymfocyten in de lymfeklier. Lymfeklierkanker bestaat in verschillende soorten. Ieder type kent een eigen verloop en behandelingsmogelijkheden. Over het algemeen zijn er twee groepen lymfeklierkanker: Hodgkin en Non Hodgkin Lymfoom.
De groep Hodgkin bestaat uit grotendeels één type lymfeklierkanker. De groep Non Hodgkin bestaat echter uit veel verschillende soorten. De naam Hodgkin komt van de Engelse arts Thomas Hodgkin, die als eerste de afwijkende lymfekliercellen beschreef. Men noemt het daarom ook wel de ziekte van Hodgkin. In de jaren daarna zijn er andere typen lymfeklierkanker ontdekt en deze vallen dus onder de verzamelnaam Non Hodgkin Lymfomen.
Symptomen of klachten
Vaak geeft een Lymfoom weinig klachten. De meeste patiënten bezoeken de huisarts met bijvoorbeeld een opgezette lymfeklier. Deze zwelling wordt langzaam groter. Over het algemeen krijgt ongeveer een derde deel van de patiënten wel klachten. Daarbij valt onder andere te denken aan:
- Pijn in de buik
- Benauwdheid
- Ernstig nachtzweten
- Onbegrepen ernstig gewichtsverlies
- Onbegrepen koorts
Behandeling van een Hodgkin Lymfoom
Wanneer u de diagnose Hodgkin Lymfoom krijgt wordt er eerst onderzocht waar de ziekte nog meer in het lichaam aanwezig is. Ook wordt er gekeken in welk stadium de ziekte zich bevindt. Vervolgens wordt er dan een behandelplan opgesteld.
Meestal bestaat de behandeling uit chemotherapie en bestraling. Dit verschilt echter per patiënt. Uw behandelend arts informeert u hierover.
Protonentherapie bij een Lymfoom in de Borstkas
Wanneer u een Hodgkin Lymfoom in uw borstkas heeft komt u mogelijk in aanmerking voor bestraling met protonen. Protonentherapie is een vrij nieuwe vorm van radiotherapie. De standaard vorm is bestraling met fotonen. Daarbij wordt niet alleen de tumor bestraald, maar er komt ook straling in omliggend, gezond weefsel.
Bij protonentherapie is de bestraling een stuk nauwkeuriger, zij geven de stralingsdosis af in een beperkter gebied. Daardoor komt er in vergelijking minder straling in het omliggende, gezonde weefsel. Dit resulteert mogelijk in minder bijwerkingen.
Bestraling bij patiënten met een lymfoom in de borstkas kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met het hart voor de rest van het leven. Hoe meer stralingsdosis er op het hart komt, hoe groter het risico hierop is. Wanneer er veel voordeel is te verwachten van protonentherapie kan er een planningsvergelijking worden gedaan.
Op deze pagina leest u meer over protonentherapie bij een Hodgkin of Non Hodgkin Lymfoom in de borstkas. Of download onderstaande brochure.
Download de brochure 'Protonentherapie bij een lymfoom in de borstkas'Zie ook
Hoe gaat het met... Paula?
Paula (27) is een jonge meid, die midden in het leven staat. Begin 2019 is echter alles voor Paula veranderd: ze kreeg te horen dat ze gediagnosticeerd was met de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Samen met Paula blikken we terug op de intensieve en onzekere periode van onderzoeken, chemokuren en bestralingen.