Wat is een glioblastoom?
Een glioblastoom is het meest voorkomende type glioom. Gliomen zijn tumoren die uitgaan van het steunweefsel van de hersenen. Glioblastoom is een van de meest voorkomende primaire hersentumoren. Lees op deze pagina meer over het glioblastoom.
Glioblastoom: primaire tumor van het zenuwstelsel
Het glioblastoom is eigenlijk een primaire tumor van het zenuwstelsel. Deze komt namelijk voort uit het gliaweefsel. Hoe deze tumor ontstaat is meestal onbekend, mogelijk spelen erfelijke factoren een rol. De meeste patiënten krijgen dit type tumor wanneer zij tussen de vijftig en zeventig jaar oud zijn. Er zijn ook uitzonderingen.
Een andere naam voor het glioblastoom is astrocytoom graad 4. Dit type tumor groeit snel en dringt ook door in omliggend hersenweefsel.
Symptomen
Deze tumor groeit snel, daardoor geeft deze mogelijk serieuze klachten in een korte tijd. De klachten zijn onder andere afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor. Veel voorkomende symptomen bij een glioblastoom zijn:
- Braken
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Gedragsverandering
- Uitvalsverschijnselen
- Epilepsie
- Problemen met spraak, taal of zicht
Behandeling glioblastoom
Afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor bepaalt de behandelend arts het behandelplan. In veel gevallen begint dit met een operatie, om zo veel mogelijk van de tumor te verwijderen. Echter is het bij een glioblastoom vaak erg moeilijk om al het tumorweefsel te verwijderen. Daarom is er vaak een aanvullende behandeling nodig. De kankercellen zitten namelijk tussen het gezonde hersenweefsel. Het is daardoor erg lastig om de tumor goed te verwijderen.
Komt de patiënt in aanmerking voor bestraling als aanvullende behandeling? Dan komt deze waarschijnlijk in aanmerking voor protonentherapie. Protonentherapie is namelijk een nauwkeurige vorm van bestraling. Daardoor komt er minder straling in omliggend gezond weefsel terecht. Dit verkleint de kans op (langdurige) bijwerkingen.
Hersentumoren met een gunstige prognose of hersentumoren waarbij zowel de hersenen als het ruggenmerg bestraald moet worden behoren tot de standaardindicaties. Dit betekent dat in principe alle patiënten direct voor protonentherapie kunnen worden doorverwezen door hun behandelend arts. Meer informatie over protonentherapie bij hersentumoren leest u op deze pagina.
Meer informatie over een glioblastoom leest u op kanker.nl.
Download de brochure 'Protonentherapie bij een Hersentumor'Zie ook
Protonentherapie bij Hersentumoren
Een behandeling met protonentherapie kan bij patiënten met een hersentumor (of neuro-oncologische tumor) vooral complicaties op de lange termijn voorkomen. Denk hierbij aan problemen met het geheugen en concentratiestoornissen. Deze complicaties treden vaak pas vijf tot tien jaar na de behandeling op.