Wat is een chordoom?
Chordoom is de naam van een zeer zeldzame tumor. Minder dan 17 mensen per jaar krijgen in Nederland deze diagnose. Maar wat is het precies?
Een chordoom ontstaat uit weefsel wat alleen bij embryo’s voorkomt, dat zijn cellen van de chorda dorsalis. Dit ontwikkelt zich tot de wervelkolom. Bij deze ontwikkeling kunnen cellen achterblijven. Daaruit kan vervolgens een chordoom ontstaan. Dit is een kwaadaardige tumor en deze groeit vaak langzaam. De tumor ontstaat dan langs de wervelkolom.
Soorten Chordoom
Er bestaan diverse soorten van deze tumor. Dit is namelijk afhankelijk van de locatie langs de wervelkolom waar de tumor zit. De namen zijn daardoor als volgt:
- Schedelbasis: clivuschordoom
- Stuitje: sacraalchordoom
- Borst: thoracaalchordoom
- Hals: cervicaalchordoom
- Lendenen: lumbaalchordoom
Clivus Chordoom: Schedelbasistumor
Vaak worden schedelbasistumoren toevallig ontdekt, bijvoorbeeld op een röntgenfoto. Mogelijke symptomen van het clivus chordoom zijn onder andere nekpijn, hoofdpijn, dubbel zien, slik- of spraakproblemen en pijn in het gezicht.
Er is geen standaard behandeling voor een schedelbasistumor. Een arts zal daarom het juiste behandeltraject samenstellen. Het is echter goed om te weten wat uw mogelijkheden zijn. Bij de behandeling van een tumor wordt vaak een operatie of bestraling toegepast. Indien u in aanmerking komt voor bestraling is het sinds 2020 ook mogelijk om protonentherapie te ondergaan.
Protonentherapie bij een Schedelbasistumor
Protonentherapie is een vorm van bestraling, waarbij de straling erg nauwkeurig is. Patiënten die een bestraling moeten ondergaan voor een schedelbasistumor komen in aanmerking voor protonentherapie. Voor de behandeling van een schedelbasistumor is namelijk een zeer hoge bestralingsdosis nodig. Door de bestraling uit te voeren met protonen is het mogelijk om een hogere stralingsdosis in de tumor te geven. Zonder daarbij een toename van het risico op bijwerkingen te creëren. Hierdoor is de kans op genezing op de lange termijn met protonentherapie hoger dan met fotonentherapie.
Lees op deze pagina meer over protonentherapie bij een schedelbasistumor.
Meer weten over schedelbasistumoren? Kijk dan op de website van het UMCG.
Download de brochure 'Protonentherapie bij een Schedelbasistumor'Zie ook
Protonentherapie bij Schedelbasistumoren
Moet u bestraald worden voor een schedelbasistumor? Dan komt u in aanmerking voor een bestralingsbehandeling met protonen. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Dit is een onderdeel van de afdeling Radiotherapie in het UMCG.