Wat is een Adenocarcinoom?

Een adenocarcinoom is een type kanker. Carcinoom geeft aan dat het kwaadaardig is, vandaar dat het om kanker gaat. Lees op deze pagina meer over het adenocarcinoom en waar deze tumor in het lichaam voorkomt.

Kankertypen

Er zijn diverse typen kanker, er zijn er zelfs heel veel. Een aantal van deze typen komen vaker voor dan anderen. Dit zijn bijvoorbeeld het carcinoom, hematologische kanker, het sarcoom, melanoom en hersentumoren. Lees daarover meer op deze pagina.

Uitleg Adenocarcinoom

Carcinoom is het meest voorkomende type kanker, het ontstaat uit epitheelcellen. Dit zijn cellen die de bovenste laag vormen van bijvoorbeeld de huid of slijmvliezen. Deze epitheelcellen zitten over het gehele lichaam, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Wanneer de cellen gaan verwoekeren spreken we van een carcinoom.

Het adenocarcinoom ontstaat uit specifieke epitheelcellen die slijm en lichaamssappen produceren. In veel gevallen gaat het om klierweefsel.

Adenocarcinoom, waar komt het voor?

Zoals benoemd komen de epitheelcellen waaruit een adenocarcinoom mogelijk ontstaat voor in het hele lichaam. De meest voorkomende soorten kanker waarbij er sprake is van een adenocarcinoom zijn:

  • Longkanker
  • Darmkanker
  • Borstkanker
  • Prostaatkanker
  • Slokdarmkanker
  • Maagkanker
  • Alvleesklierkanker

Behandeling Adenocarcinomen

De behandeling van adenocarcinomen is afhankelijk van onder meer de locatie en grootte van de tumor. Bestraling is één van de mogelijke onderdelen van het behandelplan. Wanneer u bestraald moet worden voor één van onderstaande typen kanker komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie.

Protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van bestraling, waarbij de straling een stuk nauwkeuriger in de tumor komt. Er komt daardoor minder straling in omliggend, gezond weefsel. Dit resulteert mogelijk in minder bijwerkingen, zeker op de lange termijn of wanneer er vitale organen rondom de tumor zitten. Protonentherapie wordt alleen vergoed wanneer er een positief resultaat uit de planningsvergelijking komt. Meer informatie over protonentherapie als behandeling vindt u op deze pagina.

Download de infographic 'Voor wie is Protonentherapie'

Zie ook

Wat is Protonentherapie?

Protonentherapie is een bestralingstechniek die wij sinds 2018 in het UMCG aanbieden. In Nederland maakt men bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik van een behandeling met fotonen. Terwijl protonen hun dosis nauwkeuriger afgeven.