Vlog: Jule wordt bestraald met protonen
Op 11 januari wordt er bij Jule een hersentumor ontdekt. Na een operatie ondergaat ze protonentherapie. Voor haar klasgenoten heeft ze een vlog gemaakt over de behandeling. Zo kunnen ze zien wat Jule meemaakt.

 

In december krijgt Jule vage klachten. ’s Ochtends moet ze overgeven, nog voordat ze iets heeft gegeten. ’s Nachts krijgt ze heftige hoofdpijn. Voor de ouders van Jule is dit een signaal dat er iets niet klopt. De huisarts stuurt ze door naar het Martini ziekenhuis en ook daar nemen ze de klachten serieus. Twee dagen later kan Jule terecht voor een MRI-scan. Op de scan is te zien dat er een tumor in haar hoofd zit. De tumor belemmert de afvoer van het hersenvocht en dit veroorzaakt hevige hoofdpijn. Er wordt een drain geplaatst om het vocht weg te halen.

Een week na het bezoek aan het ziekenhuis wordt Jule geopereerd. De tumor wordt verwijderd en daarna start de protonentherapie. Jule zet een luisterboek op tijdens de bestraling. Op die manier heeft ze afleiding en is de bestraling voor haar gevoel zo voorbij.

Dit is de laatste week van de bestraling en daarna krijgt Jule nog verschillende chemokuren. Heel veel succes hiermee Jule!

 

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.