Video’s publieksavond protonentherapie

Dit jaar vieren we het 5-jarig bestaan van het UMCG Protonentherapiecentrum. 5 jaar geleden waren we het eerste protonentherapiecentrum in Nederland. Inmiddels zijn er 3 en is er veel gebeurd op het gebied van protonentherapie. Hierover hebben we verteld op de publieksavond protonentherapie. Deze avond is opgenomen en op deze pagina kun je de video’s terugkijken. 

Wat is protonentherapie?

In deze video over radiotherapie/protonentherapie legt Kristel Muijs uit wat straling is, hoe radiotherapie werkt en wat het mogelijke voordeel van protonenradiotherapie zou kunnen zijn. Vervolgens komt Petra Klinker aan het woord die vertelt wat er allemaal komt kijken bij het voorbereiden van een bestralingsbehandeling, aan de hand van een patiënten casus. Tot slot leggen we uit hoe we protonentherapie in kunnen zetten bij de patiënten die er het meeste baat bij hebben.

Realisatie en Bouw Protonentherapiecentrum

Bert-Jan heeft de bouw van het protonentherapiecentrum in Groningen begeleid en vertelt hoe dit is verlopen. Dikke betonnen muren, loodzware technische apparatuur en toch een patiëntvriendelijke omgeving. Hij laat zien hoe het protonentherapiecentrum is opgebouwd en neemt u mee voor een kijkje achter de bestralingsmachine.

Techniek, een kijkje achter de schermen

Sanne van Dijk legt in deze video in begrijpelijke taal uit wat fotonen en protonen zijn. We hebben het over massa, snelheid en energie. En hoe kunnen we hiermee een tumor bestralen tijdens het geven van protonentherapie?

 

De eerste resultaten van protonentherapie

In 2018 is de eerste patiënt behandeld met protonenradiotherapie. Robin Wijsman bespreekt hoeveel patiënten we sindsdien hebben kunnen behandelen met deze techniek. We hebben het over welke tumoren deze patiënten hadden en hoe het met ze is gegaan. Hij bespreekt de klachten en bijwerkingen die patiënten na deze behandeling hadden en waarin dat verschilt ten opzichte van patiënten die (in het verleden) met fotonenradiotherapie behandeld zijn.

Toekomstmuziek protonentherapie

Jeffrey kijkt vooruit naar de toekomst van protonentherapie. Welke nieuwe ontwikkelingen zullen er de komende jaren zijn binnen de protonentherapie? Hij vertelt over vier ontwikkelingen: het verhogen van de dosis op de tumor, het bestralen van bewegende tumoren, 360 graden protonenbehandeling en snelle bestraling.

 

18 oktober 2023

 

Terug naar overzicht