Veelgestelde vragen over protonentherapie bij longkanker

Als u bestraald moet worden voor longkanker dan komt er veel op u af. Alle vragen die u heeft kunt u natuurlijk aan uw arts stellen. Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over protonentherapie bij longkanker, om u te helpen een beter inzicht te krijgen in deze behandelmethode.

Wat is protonentherapie en hoe werkt het specifiek voor longkanker?

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie waarbij protonen worden gebruikt om kankercellen te vernietigen. De protonen sturen we het lichaam in, precies op de locatie van de tumor om de tumorcellen stuk te maken. In tegenstelling tot fotonenbestraling kunnen protonen nauwkeuriger worden gericht op de tumor, waardoor het omliggende gezonde longweefsel, maar ook organen die in de buurt liggen, zoals het hart en de slokdarm, minder worden beschadigd.

Wie komt in aanmerking voor protonentherapie bij longkanker?

Er zijn patiënten waarbij de stralingsdosis in het hart, de longen of de slokdarm met fotonen hoog is, waardoor er een verhoogd risico is op schade aan deze organen. De precisie van protonentherapie maakt het soms mogelijk om de kans op schade aan gezond weefsel te verminderen en het risico op bijwerkingen te verlagen. Uw behandelend radiotherapeut-oncoloog kan een zogenaamde planningsvergelijking aanvragen om te onderzoeken of bestraling met protonen bij u dit risico kan verminderen. Als dat het geval is komt u in aanmerking voor protonentherapie.

Welke voorbereidingen zijn nodig voordat ik met protonentherapie kan beginnen?

Voordat u met protonentherapie begint, worden er meerder onderzoeken gedaan. Met een CT-scan en soms een PET scan bepalen we de exacte locatie en grootte van de tumor en kan er een bestralingsplan gemaakt worden. Daarnaast zal uw behandelteam u adviseren over andere specifieke instructies die u moet volgen vóór en tijdens de behandeling.

neuro oncologische tumoren protonentherapie umcg

Hoelang duurt een protonentherapie bij longkanker?

De bestraling van een longtumor duurt 20 tot 25 minuten. Dit is de tijd die nodig is om u goed te positioneren en de tijd dat het bestralingsapparaat echt straling afgeeft. Dit wordt gedaan door de radiotherapeutisch laboranten die de behandeling uitvoeren en begeleiden. De bestraling zelf duurt vrij kort.

Zijn er bijwerkingen of risico’s verbonden aan protonentherapie voor longkanker?

Net als bij andere vormen van bestraling, zijn er mogelijke bijwerkingen verbonden aan protonentherapie. Deze kunnen vermoeidheid, slik- of passageklachten, kortademigheid en irritatie van de huid in het behandelde gebied omvatten. Het risico op bijwerkingen is echter lager dan bij fotonenstraling.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij longkanker zijn er gemiddeld 25 tot 30 behandelingen nodig. De frequentie en duur van de behandeling kunnen variëren op basis van het stadium en de kenmerken van u en de longkanker. Normaal gesproken worden protonentherapiebehandelingen gegeven over een periode van enkele weken, met dagelijkse sessies van maandag tot en met vrijdag.

protonentherapie

Zijn er dingen in het dagelijks leven die ik moet aanpassen tijdens de bestraling?

Wanneer u bestraald wordt met protonen hoeft u weinig aan te passen in het dagelijks leven. We geven het advies om niet in bad te gaan, niet te zwemmen of een sauna te bezoeken.

Werken en autorijden zijn meestal toegestaan, tenzij uw behandelteam anders adviseert. Het is echter belangrijk om eventuele vermoeidheid of ongemak te melden, zodat uw behandelteam u indien nodig de juiste ondersteuning kan bieden.

Wordt protonentherapie vergoed door mijn zorgverzekering?

Landelijk is vastgesteld dat protonentherapie voor bepaalde tumoren vergoed zal worden. Uw behandelend radiotherapeut-oncoloog beoordeelt aan de hand van landelijk vastgestelde criteria of u baat zal hebben van protonentherapie en in aanmerking komt voor vergoeding. Op onze pagina over Kosten & verzekering leest u meer over de vergoeding van protonentherapie bij longkanker. .

Meer weten over protonentherapie bij longkanker?

Download informatie brochure

Zie ook

Patiëntenervaringen

Wilt u meer weten over hoe het is om protonentherapie te ondergaan? Lees dan de patiëntenervaring van Janny. Zij kreeg protonentherapie voor een knobbeltje in haar borst en blikt in deze blog terug op deze periode. “Het bestralen zelf duurt maar 5 minuten.”