Veelgestelde vragen over protonentherapie bij hoofd-halskanker

Als u bestraald moet worden voor een vorm van hoofd-halskanker dan komt er veel op u af. Alle vragen die u heeft kunt u aan uw arts stellen. We hebben de veelgestelde vragen die patiënten hebben verzameld. Hieronder leest u deze vragen en de antwoorden daarop.

Wie komt in aanmerking voor protonentherapie?

Wanneer u de diagnose hoofd-halskanker heeft gekregen, dan kunt u in aanmerking komen voor protonentherapie. Volgens het Landelijk Indicatie Protocol protonentherapie is Hoofd-Halskanker een model-based indicatie. Dat wil zeggen dat we een planningsvergelijking moeten maken tussen het fotonenplan en het protonenplan om te bepalen of de kans op bijwerkingen op de lange termijn lager is bij bestraling met protonen. Als dat het geval is komt u in aanmerking voor protonentherapie. Dit is in ongeveer 50% van de gevallen zo.

infographic umcg protonentherapie planningsvergelijking

Waarom moet ik een masker op tijdens het bestralen?

Tijdens het bestralen moet u zo stil mogelijk liggen. Om te voorkomen dat u beweegt met uw hoofd, maken we een masker die tijdens de bestraling gebruikt wordt. Dit masker wordt op maakt gemaakt voor u en zorgt ervoor dat het hoofd tijdens de bestraling altijd in dezelfde positie ligt.

Hoe wordt zo’n masker gemaakt?

Het masker is gemaakt van kunststof. Verwarming in warm water maakt het masker zacht en elastisch zodat het precies naar de vorm van het hoofd en de hals kan worden gevormd. Daarna wordt het masker hard en kan deze gebruikt worden. Er zit een gat in het masker voor de neus zodat u kunt ademen.

Meer informatie leest u op de pagina over het bestralingsmasker.

bestralingsmasker kind fc groningen

Wat wordt er gedaan als ik wil slikken tijdens de bestraling?

We spreken een signaal af voor als er iets is. We hebben via een camera altijd zicht op u tijdens de bestraling. Als u bijvoorbeeld uw hand opsteekt, dan onderbreken we de bestraling even.

Hoeveel bestralingen heb ik nodig?

Gemiddeld hebben mensen met hoofd-halskanker 28 tot 35 bestralingen nodig. Deze bestralingen worden 5 of 6 keer per week gegeven, meestal op werkdagen. Bij sommige mensen wordt de bestraling gecombineerd met chemotherapie. Of dat bij u ook zo is, hoort u van de behandelend arts.

Van welke bijwerkingen kan ik last hebben?

Tijdens en kort na de bestraling kunt u last hebben van, vermoeidheid, huidreactie, slikklachten, droge mond, plakkerig speeksel, smaakverlies en pijn bij het slikken. Als u met protonen wordt behandeld is de verwachting dat op lange termijn de kans op slikklachten en droge mond minder zal zijn dan met fotonentherapie. De behandelend arts in het UMCG zal deze bijwerkingen tijdens het intakegesprek met u bespreken.

Meer weten over protonentherapie bij hoofd-halskanker? Download hieronder de brochure.

Download informatie brochure
protonentherapie bij tumoren in het zenuwstelsel

Zie ook

Patiëntenervaringen

Wilt u meer weten over hoe het is om protonentherapie te ondergaan? Lees dan de patiëntervaring van Cora. Zij onderging protonentherapie voor neuskeelholtekanker en beschrijft haar ervaringen.