UMCG Protonentherapiecentrum is blij dat mensen met een vermoeden van kanker zich weer melden bij hun arts

Aantal kankerdiagnoses neemt na daling door COVID-19 weer toe

 

De Nederlandse Kankerregistratie heeft bevestigd dat het aantal nieuwe kankerdiagnoses stijgt, nadat het aantal daalde door de coronacrisis. Voor de uitbraak van COVID-19 waren er ongeveer 3500 nieuwe diagnoses in een week, maar tijdens de crisis (week van 30 maart) daalde het aantal diagnoses naar 2200 in een week. Het aantal kankerdiagnoses neemt nu dus weer toe.

Volgens de meest actuele cijfers zijn er op dit moment weer ongeveer 2700 kankerdiagnoses in een week. Dat dit nog steeds minder zijn dan voor de crisis is verklaarbaar. Veel senioren gaan bij een vermoeden van bijvoorbeeld huidkanker niet naar de dokter uit angst om besmet te worden met COVID-19. Zij vallen in de risicogroep.

Dat men tijdens de coronacrisis liever niet naar het ziekenhuis of de dokter gaat om niet besmet te worden of om de zorg niet te willen belasten is een aanname. Ook is het mogelijk dat men wel wordt doorverwezen, maar dat het aan capaciteit in het ziekenhuis ontbreekt.

Artsen roepen op om niet door te lopen met serieuze klachten of zorgwekkende symptomen. Deze kunnen verergeren en het kan zijn dat de kanker daardoor moeilijker te behandelen is.

Het UMCG Protonentherapiecentrum ondersteunt deze oproep. Bel wanneer u klachten heeft met uw huisarts en handel op wat er gezegd wordt. Ook hier in het UMCG doen wij er alles aan om u veilig te behandelen. Bekijk voor meer informatie deze afbeelding over hoe wij omgaan met het coronavirus. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Bron: Skipr

informatie corona en kanker umcg

Terug naar overzicht