UMCG neemt afscheid van bestuurder Henk Snapper

Op 13 december heeft het UMCG afscheid genomen van Henk Snapper als vicevoorzitter van de Raad van Bestuur. Henk Snapper ontving de Erepenning van de gemeente Groningen. Ook kreeg hij de exclusieve Thomassen à Thuessinkpenning vanwege zijn grote verdiensten voor het UMCG.

Met financiën, bedrijfsvoering en innovatie in portefeuille was Henk Snapper verantwoordelijk voor tal van grote ontwikkelingen in het UMCG. Meest in het oog springend is de totstandkoming van het Protonentherapiecentrum Groningen, het eerste protonentherapiecentrum van Nederland. Inmiddels zijn duizenden kankerpatiënten uit het hele land in Groningen behandeld met deze nieuwe vorm van bestraling.

Tijdens het afscheid blikte Bert-Jan Souman, Directeur Protonentherapiecentrum, terug op de oprichting van Protonentherapiecentrum en de rol die Henk Snapper hierbij heeft gespeeld.

Henk Snapper is sinds 2004 werkzaam geweest in het UMCG, de laatste tien jaar als lid en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur. Vanaf 1 januari 2023 treedt hij toe tot de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC.

Lees het nieuwsbericht op UMCG.nl

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.