Patiëntenzorg zo snel mogelijk weer opgepakt na technische storing UMCG Protonencentrum

Vorige week donderdag trad er een complexe technische storing op in de deeltjes versneller van het UMCG protonentherapiecentrum. Hierdoor konden patiënten anderhalve dag niet bestraald worden. In overleg met de artsen kregen patiënten een behandeling met fotonen, konden ze een keertje overslaan en/of konden ze de behandeling later inhalen.  

Cyclotron protonentherapiecentrum

Af en toe gebeurt het dat behandelingen niet door kunnen gaan door storingen. Bijvoorbeeld door technische problemen  of kapotte onderdelen. Omdat deze storingen gevolgen hebben voor de patiënten, doen onze medewerkers er alles aan om een storing zo snel mogelijk op te lossen. In het algemeen kunnen deze storingen dan ook snel worden opgelost, maar helaas duurt het af en toe ook langer. Soms omdat de storing erg ingewikkeld is en soms omdat een onderdeel niet op voorraad is en deze dan bijvoorbeeld met een taxi vanuit het buitenland moet komen.

Om de storing van vorige week op te lossen is er dan ook door alle medewerkers ontzettend hard gewerkt. Medewerkers van onze leverancier IBA hebben zelfs de gehele nacht doorgewerkt. Na het vervangen van onderdelen liepen medewerkers vele test procedures door om er zeker van te zijn dat de installatie weer veilig en naar behoren werkt. Nadat het systeem uitvoerig is getest, konden behandelingen vrijdag weer doorgaan. Afgelopen weekend zijn veel afgelaste afspraken ingehaald. Normaal gesproken worden alleen op doordeweekse dagen patiënten behandeld.

Bij elke storing zijn veel verschillende medewerkers betrokken, bijvoorbeeld van het protonencentrum, van het UMCG, maar ook van onze leverancier IBA. Dankzij de nauwe samenwerking en het harde werk van alle betrokkenen kan de patiëntenzorg zo snel mogelijk weer opgestart worden.

Bericht geplaatst op 22 november 2023.

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.