Symposium 5 jaar Protonentherapiecentrum

Afgelopen week organiseerde het UMCG Protonentherapiecentrum een symposium omdat het 5 jaar bestaat. Sinds de opening 5 jaar geleden zijn ongeveer 1600 patiënten met protonentherapie behandeld. Daarmee is het nu al een niet meer weg te denken onderdeel van de oncologische zorg in Nederland geworden.

Publiekspraatje en symposium

Het lustrum van het Protonentherapiecentrum werd op 11 april afgetrapt met een publiekspraatje. Op 13 en 14 april was er een internationaal symposium voor professionals in DOT. Tijdens het symposium is zowel teruggeblikt op de afgelopen 5 jaar als vooruitgekeken naar het baanbrekende onderzoek om protonentherapie verder te ontwikkelen.

Het symposium werd bezocht door verschillende doelgroepen: artsen, radiotherapeuten en andere professionals uit het vakgebied. Zowel afkomstig uit Groningen als werkend in andere ziekenhuizen en protonencentra. Het symposium was bedoeld voor een internationale doelgroep en die was ook aanwezig. Er waren onder anderen gasten uit Japan, USA en Duitsland.

De inhoud van het symposium

Er is gepresenteerd over de verschillende onderzoeksprogramma’s die we hebben. We bespraken wat er in de afgelopen 5 jaar is onderzocht en wat er op dit moment wordt onderzocht. Ook kwam Wiro Niessen (decaan en lid van de raad van bestuur van het UMCG) spreken. Daarnaast zijn de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van protonentherapie besproken.

Eerste resultaten

Ook hebben we de eerste resultaten gepubliceerd van de onderzoeken die gedaan zijn naar het verschil tussen behandeling met fotonen en protonen. Deze resultaten zullen binnenkort op de website gedeeld worden.

Symposium van het UMCG Protonentherapiecentrum

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.