Succesvol publiekspraatje tijdens het lustrum Protonentherapiecentrum

Deze week vieren we het 5-jarig bestaan van het UMCG Protonentherapiecentrum. 5 jaar geleden waren we het eerste protonentherapiecentrum in Nederland. Inmiddels zijn er 3 en is er veel gebeurd op het gebied van protonentherapie. Tijdens het publiekspraatje protonentherapie bespraken we wat er de afgelopen 5 jaar is gebeurd.

Tijdens deze avond vertelden 6 sprekers over verschillende onderwerpen rondom protonentherapie: Van de bouw van het centrum tot de techniek achter protonentherapie en de laatste ontwikkelingen. Ook spraken we over de toekomst van protonentherapie. De avond werd bezocht door 120 mensen van verschillende leeftijden. Er waren onder anderen oude patiënten, buurtbewoners, huidige patiënten en familie van medewerkers.

Publiekspraatje lustrum protonentherapiecentrum

Goede vragen

Na de presentatie was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Onze specialisten waren onder de indruk van de vragen die er gesteld werden. Sommige gingen inhoudelijk over protonentherapie zoals “Protonentherapie zorgt voor een lagere kans op bijwerkingen, maar is het ook even effectief op de tumor als fotonentherapie?” Het korte antwoord is “Ja”. Maar ook waren er vragen over het gebouw, zoals waarom er een visnet op het gebouw zit.

Publiekspraatje lustrum protonentherapiecentrum

We willen iedereen die deze avond heeft bezocht bedanken voor hun aanwezigheid, alle complimenten over ons werk en over de presentatie.

 

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.