Senior Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip

Een kijkje achter de schermen bij de polikliniek Radiotherapie van het UMCG. Anouk Trip, toegewijde Senior Radiotherapeutisch Laborant, neemt je mee in haar werk van precisie en zorg. Anouk speelt een belangrijke rol in de voorbereiding van bestralingsbehandelingen, voor zowel met fotonen- als protonenstraling. Hoe ziet haar dag eruit?

07:00 De wekker gaat. Ik snooze graag nog een keertje voor ik eruit ga. Daarna snel klaarmaken, broodjes smeren en op de fiets.

07:35 Ik woon 10 minuutjes van het ziekenhuis, dus ik hoef pas om 7:35 van huis.

07:45 Het eerste wat ik doe als ik bij het UMCG aankom is een schoon pak uit de automaat halen en omkleden. En dan ben ik klaar voor de werkdag!

08:00 Ik begin met het doorspreken van de dag samen met de collega’s van de CT (Computer Tomografie); wat staat er allemaal op het programma, heeft iemand nog overleggen waarvoor hij/zij eventueel weg moet.

08:30 Vandaag zijn afspraken gepland voor het maken van bestralingsmaskers, met een geschatte tijd van ongeveer dertig minuten per patiënt. Alleen bij bestraling van het hoofd en/of halsgebied wordt gebruik gemaakt van een masker. Dit masker zorgt ervoor dat het hoofd van de patient tijdens de bestraling altijd in dezelfde positie ligt. Er zijn verschillende typen maskers, afhankelijk van de behandelingsgebieden, zoals enkel het hoofd of ook de schouders.

Het materiaal voor het masker wordt verwarmd in een speciale oven zodat het buigzaam wordt en zich naar het lichaam kan vormen. Op de foto is te zien hoe een warm masker vormt naar het gezicht van een patiënt. Dit is nauwkeurig werk waarbij de patiënt heel stil moet blijven liggen. De grijze clips aan de zijkant van het materiaal worden bevestigd aan het onderstel, dat ook tijdens de bestraling wordt gebruikt. Na ongeveer tien minuten is het bestralingsmasker volledig gevormd.

Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip maakt bestralingsmasker passend bij de patient

10:00 De maskerkast opruimen: Alle gemaakte bestralingsmaskers worden een dag in de kast opgeborgen zodat ze kunnen uitharden. Daarna gaan ze in een opbergdoos naar het juiste bestralingstoestel. Dagelijks bekijk ik in de planning of al bekend is op welk bestralingstoestel de patiënten bestraald gaat worden, want dan kan het masker daar heen. Anders blijft het nog even in de kast liggen.

Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip met bestralingsmasker

11:30 Ik heb contact met fysica en artsen over een innovatief hulpmiddel die we graag voor de bestralingen willen gaan gebruiken. Deze moeten eerst goed worden doorgemeten worden door fysica, om te checken of we veilig door deze materialen heen kunnen stralen. Ook de artsen moeten akkoord zijn, omdat we de ligging van de patiënt tijdens de bestraling op deze manier aanpassen en daarmee hopelijk verbeteren.

12:00 Er staat nu even geen patiënt op het programma. Daarom help ik mijn collega’s van de CT mee op kantoor. Hier worden alle gemaakte scans geïmporteerd in ons planningsprogramma. Vervolgens worden de organen ingetekend, zodat op de dosis van deze weefsels gestuurd kan worden bij het maken van het bestralingsplan.

Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip achter de computer

12:30 Dan is het tijd voor de middagpauze. Vaak maak ik een tosti in de koffiekamer en kan ik gezellig bijkletsen met mijn collega’s.

13:00 Ik geef ABC-training aan een patiënt die een borstbestraling zal ondergaan. ABC staat voor Active Breathing Coordinator, een techniek waarbij bestraling wordt toegediend wanneer de patiënt lucht heeft ingeademd. Met een speciale spiegelbril kan de patient liggend volgen wat er op het beeldscherm aan het voeteneind te zien is. Tijdens deze training wordt beoordeeld of deze methode haalbaar is voor de patiënt. Als het lukt, bepalen we hoe diep de patiënt kan inademen en hoe lang dit volgehouden kan worden. Deze techniek wordt overigens alleen gebruikt voor fotonenbestralingen. Voor patiënten die in aanmerking komen voor protonenbestraling, wordt de bestraling uitgevoerd terwijl de patiënt normaal doorademt.

Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip geeft ABC training

15:00 Dan check ik de voorraad en bestel ik nieuwe materialen bij de fabrikant. Als senior laborant van de mouldroom ben ik verantwoordelijk voor het bijhouden van de voorraadruimtes.

15:30 Een bestralingsmasker langsbrengen. Iedere ochtend gaat er een transportkar met de nodige materialen naar het Protonentherapiecentrum. Indien een bestralingsmasker dezelfde dag op beide locaties moet zijn, maak ik zelf even een kleine wandeling van het hoofdgebouw naar het Protonentherapiecentrum om het masker langs te brengen.

UMCG Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip brengt bestralingsmasker naar het Protonentherapiecentrum Groningen

16:30 Einde werkdag. Op naar huis, wat lekkers koken en om 19:00 heb ik volleybaltraining.

UMCG Radiotherapeutisch laborant Anouk Trip volleybal training

Zie ook

Blog: Onze Medewerkers Vertellen

Nieuwsgierig naar meer verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.

Zo kunt u een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of met een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!