Radiotherapie
Radiotherapie is een ander woord voor bestraling. Dat is de behandeling van kanker met straling. Het doel is namelijk om kankercellen kapot te maken. Radiotherapie is over het algemeen een uitwendige behandeling, het gaat door de huid heen.
Wat is radiotherapie?
Zoals hierboven genoemd gaat het om de behandeling van kanker met straling. Dankzij de stralingsdosis gaan de kankercellen kapot. De straling beschadigt namelijk het DNA in de cellen. Zo kan de cel zich niet meer delen en sterft dus af. Er komt ook straling in gezond weefsel, wat rondom de tumor ligt. Dit heeft mogelijk bijwerkingen tot gevolg. Gelukkig herstellen gezonde cellen sneller dan kankercellen. Daarom is het nodig om meerdere bestralingen in een korte periode te ondergaan. De gezonde cellen herstellen tussentijds, maar de kankercellen worden vernietigd.
Radiotherapie is de behandeling bij meer dan de helft van alle kankerpatiënten in Nederland. Of het is onderdeel van de behandeling. Radiotherapie zorgt ervoor dat de tumor verkleint of verdwijnt. In sommige gevallen is bijvoorbeeld ook een operatie of chemotherapie noodzakelijk.
Download de infographic 'Wat is bestraling'Soorten bestraling
Er zijn twee soorten radiotherapie:
- Fotonenbestraling
- Protonenbestraling
Fotonenbestraling is de standaard vorm van radiotherapie die gegeven wordt. Het zijn lichtdeeltjes die sterke, elektromagnetische straling afgeven.
Protonenbestraling wordt sinds 2018 in Nederland aangeboden. Protonen zijn kleine, positief geladen atoomdeeltjes. Welke vorm van bestraling het beste is, is afhankelijk van de patiënt. Zo spelen onder meer de grootte en plek van de tumor een rol. Protonenbestraling is preciezer dan fotonenbestraling. Daardoor komt er minder straling in gezond weefsel. Dit verkleint de kans op bijwerkingen.
Lees op de pagina ‘Voor wie is Protonentherapie’ welke patiënten in aanmerking komen.
Radiotherapie in het UMCG
Wij bieden de hoogste kwaliteit radiotherapeutische zorg voor patiënten met oncologische aandoeningen. Het welbevinden van de patiënt op korte en lange termijn staat dan ook centraal. Door het doen van onderzoek, het opleiden en bijscholen van personeel dragen wij bij aan de kwaliteit van radiotherapie. Zowel nu, als in de toekomst.
Het UMCG realiseert in 2018 als eerste in Nederland een protonencentrum. Ook is het UMCG het enige ziekenhuis in Nederland waar kinderen bestraald mogen worden met protonentherapie. Dit gebeurt in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum.
Lees meer over protonentherapie op de volgende pagina: ‘Wat is Protonentherapie’.
Zie ook
Patiëntenervaringen
Benieuwd hoe patiënten een behandeling met protonentherapie ervaren? Lees dan nu de ervaringen van onze oud-patiënten. In persoonlijke artikelen vertellen zij over hun behandeling. Van voor de diagnose, tot hoe het nu met ze gaat. Je vindt de patiëntenervaringen op deze pagina.