Een dag met… Radio-Robbie

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we één dag mee met een specialist van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer kijken we mee met Radio-Robbie. Hij helpt kinderen bij hun behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Hoe ziet zijn dag eruit?

Misschien ken je Radio-Robbie al van het boek ‘Radio-Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen’. Hierin leggen we uit hoe zieke en gezonde cellen met elkaar vechten. Radio-Robbie helpt daarbij. Hij woont in het ziekenhuis samen met zijn familie en vriendjes: Radio-Rick, Radio-Roosje, Radio-Ronald, Radio-Roel en nog vele anderen.

06:45 uur
Al voor 7 uur gaat de wekker. Ik rek me uit en stap uit bed; klaar om weer een dag te vechten tegen slechte kankercellen! Ik ontbijt samen met Radio-Roosje en vertrek daarna naar de vergaderruimte in het protonentherapiecentrum.

07:15 uur
Als eerste heb ik een overleg met de dokters en laboranten. We bespreken welke patiënten vandaag bestraald moeten worden en wat ik kan doen om te helpen. Ik sta te popelen om mee te vechten in de strijd tegen de slechte kankercellen.

08:00 uur
Als we klaar zijn met overleggen, verzamel ik mijn vrienden en gaan we aan het werk. Ik maak de brandweerauto gereed voor het eerste ritje. Als kinderen hier komen voor een bestraling mogen ze in een auto naar de behandelkamer rijden. Soms neem ik de elektrische Tesla, maar vandaag is een brandweerwagen-dag.
Nu moet ik even wachten totdat ik mag helpen. Deze tijd gebruik ik om alvast op zoek te gaan naar goede verstopplekken. Daarna ben ik de eerste die klaarstaat op de startbaan! De startbaan is de behandeltafel waar de kinderen op liggen als ze bestraald worden.

11:30 uur
Ik speel verstoppertje in de bunker. Soms zijn kinderen die in het protonentherapiecentrum komen een beetje bang voor de grote machine. Dan spelen we verstoppertje. Hierdoor zijn kinderen afgeleid en voelen ze zich op hun gemak in de behandelkamer. En omdat we samen zoveel lol hebben, vinden ze het elke dag leuk om hier te komen.
Ik ben inmiddels heel goed in verstoppen. Zo goed dat de laboranten en ouders soms moeten helpen met zoeken. Maar zij vinden dat stiekem ook erg leuk. Als ik gevonden ben, gaan we naar de startbaan en vecht ik samen met het patiëntje van die ochtend tegen de slechte kankercellen.

12:30 uurRadio-Robbie bij protonenbestraler
Het is lunchtijd. Ik kan wel een broodje gebruiken na al het zware werk. Even tijd om te ontspannen en mezelf op te laden voor een middag kankercellen bestrijden.

13:00 uur
Mijn vriendjes en ik staan weer vol energie op de startbaan. We zijn klaar om nog een kindje te helpen in haar strijd tegen de slechte kankercellen. Dan komt het sein dat we mogen vertrekken. De kankercellen schrikken als ze mij en mijn radiovriendjes zien. We zien er ook sterk uit en we zijn veel sneller dan de kankercellen. Deze strijd gaan we winnen!

16:30 uur
We hebben megahard gevochten vandaag. Er zijn heel wat kankercellen kapotgemaakt vandaag. Alle kinderen zijn naar huis en mijn dienst zit erop. Ik ga terug naar mijn huis om uit te rusten. Morgen gaan we weer verder met de strijd tegen de slechte kankercellen.

Het boek ‘Radio-Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen’ is te leen in de bibliotheek of te koop bij Vereniging Kinderkanker Nederland. Het boek kan kinderen helpen begrijpen wat het bestralingsapparaat doet.

Dit was de dag van Radio-Robbie. Wil je meer lezen over de werkdagen van onze collega’s? Lees dan ook:

 

Zie ook

Blog: Onze Medewerkers Vertellen

Nieuwsgierig naar andere verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.

Zo kunt u bijvoorbeeld een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!