Publiekspraatje Protonentherapie

In verband met het 5-jarig bestaan van het UMCG Protonentherapiecentrum willen we u uitnodigen voor de Publieksavond Protonentherapie op dinsdag 11 april.

In het kort

In april vieren we het 5-jarig bestaan van het UMCG Protonentherapiecentrum op verschillende manieren. Voor specialisten is er een symposium en voor (oud)patiënten, familieleden en andere geïnteresseerden organiseren we een Publieksavond Protonentherapie. Tijdens een 2 uur durend avondprogramma praten we u bij over wat protonen radiotherapie is, wat er de afgelopen 5 jaar gebeurd is en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten.

U bent van harte welkom! Er zijn geen kosten aan verbonden, wel vragen we u om u vooraf aan te melden. De Publieksavond Protonentherapie wordt gehouden in de Blauwe zaal in het UMCG.

Inschrijven

Aanmelden kan door een email te sturen naar [email protected]. Graag in de email uw naam vermelden met aangeven met hoeveel personen u komt.

protonentherapie bij neuro-oncologische tumoren

Programma

19:00: Welkom

19.05-19.25 Introductie, wat is (protonen) radiotherapie? –  Petra Klinker, specialistisch laborant en Kristel Muijs, radiotherapeut-oncoloog.

19.25-19 40 Realisatie en bouw, hoe zijn we hier beland? Bert Jan Souman, projectdirecteur protonen.

19.40-19.55 Techniek, een kijkje achter de schermen – Sanne van Dijk, assistent professor.

19.55-20.15 Pauze

20.15 – 20.30 Stand van zaken – Robin Wijsman, radiotherapeut-oncoloog

20.30-20.45 Toekomstmuziek, wat kunt u nog meer van ons verwachten? Jeffrey Free, klinisch-fysicus

20.45-21.00 Vragenpanel (vragen kunnen in de pauze ingeleverd worden)

21.00 Einde

 

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.