Protonentherapie in Nederland

Protonentherapie is een door de Nederlandse overheid erkende behandeling. Tot 2017 was protonentherapie alleen beschikbaar in het buitenland. Sinds 2018 wordt er in Nederland ook protonentherapie aangeboden. Dit is een nieuwe vorm van radiotherapie. Deze nieuwe techniek is nauwkeuriger en geeft daardoor minder straling aan omliggend weefsel rond een tumor. Meer over protonentherapie leest u op de pagina ‘Wat is protonentherapie’.

Protonentherapie, waar in Nederland?

In Nederland zijn drie protonencentra waar patiënten met kanker behandeld worden met protonenbestraling. Het eerste centrum opende in Groningen, het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze werd officieel geopend in juni 2018, maar sinds januari 2018 worden er al patiënten behandeld. In het najaar van 2018 opende ook een protonencentrum in Delft: HollandPTC. Dit centrum komt voort uit een samenwerking tussen de TU Delft, LUMC en Erasmus MC. In februari 2019 behandelt Maastro Protonentherapie de eerste patiënt met protonentherapie in Maastricht. De drie centra hebben gezamenlijk als doel om zo veel mogelijk patiënten, die voordeel hebben van bestraling met protonen, te behandelen.

UMCG Protonentherapiecentrum

Het protonencentrum in Groningen opende als eerste in Nederland de deuren. Sindsdien worden patiënten die in aanmerking komen voor de behandeling bestraald met protonen. Uniek aan het UMCG Protonentherapiecentrum is dat zij als enige centrum in Nederland protonentherapie bij kinderen mogen inzetten. Hierin hebben zij een samenwerking met het Prinses Maximacentrum. Vooral kinderen hebben veel voordeel van protonentherapie, doordat zij nog in de groei zijn. Hun gezonde cellen zijn namelijk extra gevoelig voor straling.

Naast de behandeling van kinderkanker wordt protonentherapie ook ingezet als behandeling van:

  • Borstkanker
  • Hersentumoren
  • Hoofd-halskanker
  • Longkanker
  • Schedelbasistumoren
  • Slokdarmkanker
  • Zenuwstelseltumoren

Weten wanneer iemand in aanmerking komt voor protonentherapie? Kijk dan op de pagina ‘Voor wie is protonentherapie’ en download de infographic.

Vragen over protonentherapie of over het UMCG Protonentherapiecentrum? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Zie ook

Voor wie is protonentherapie?

Patiënten komen alleen in aanmerking voor protonentherapie indien er sprake is van een in opzet curatieve behandeling. Indicaties voor protonentherapie zijn in Nederland onderverdeeld. In de categorieën ‘standaard indicaties’ en ‘model-based indicaties’. Lees op deze pagina wie in aanmerking komen, of download de infographic.