Wat is Protonenbestraling?

Protonenbestraling is een innovatieve bestralingsvorm waardoor gezond weefsel in de buurt van de tumor beter intact blijft. Daardoor wordt de mogelijkheid op bijwerkingen beduidend verkleind. Sinds 2018 is het mogelijk om in ons protonentherapiecentrum in Groningen bestraald te worden. Inmiddels is in Nederland meer dan helft van alle kankerpatiënten protonenbestraling ofwel radiotherapie nodig.

Daarom wordt in Nederland bij de behandeling van patiënten met kanker ook altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Maar wat houdt deze vorm van bestraling precies in? Protonenbestraling, ook wel bekend als protonentherapie is een bestralingsvorm waarbij de tumoren in het lichaam worden bestreden met behulp van een hoge dosis nauwkeurige straling met protonen.

Download de infographic 'Verschil Fotonen- en Protonentherapie'

Voordelen van deze bestralingprotonenbestraling

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling neemt af
✔️     Kan worden ingezet bij borstkanker, hoofd-halskanker, neuro-oncologische tumoren, tumoren in de borstholte, tumoren in het zenuwstelsel en bij kinderen met kanker
✔️     Reiskosten van en naar het UMCG worden vergoed door zorgverzekeraar
✔️     Kosten voor verblijf vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar

Meer weten over bestraling met protonen? Download een van onze informatiebrochures!

 

Het doel van protonenbestraling

Het doel van protonenbestraling is hetzelfde als bij andere bestralingstechnieken: het doden van kankercellen. Wat nieuw is bij protonenbestraling is dat de gezonde cellen in omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard worden. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Het verschil tussen fotonen- en protonenbestraling

Normaal gesproken worden patiënten met kanker in Nederland bestraald met fotonen. Dit zijn de stralen waar bijvoorbeeld ook röntgenfoto’s worden gemaakt. Deze stralen zijn onzichtbaar, het zijn elektromagnetische golven. Deze fotonen geven dosis af in de tumor. Maar ook in gezond, omliggend weefsel. Daarentegen geven protonen de dosis nauwkeuriger af. Daardoor is de stralingsdosis in omliggend, gezond weefsel lager. De dosis bestraling in de tumor blijft gelijk.

Door deze lagere dosis bestraling in gezond weefsel kan dit leiden tot minder bijwerkingen. Bovendien biedt protonenbestraling uitkomst wanneer de tumor van een patiënt dichtbij kwetsbare organen ligt. Lees op deze pagina meer over voor wie in aanmerking komt voor protonentherapie.

Hoe werkt protonenbestraling precies?

Zoals zojuist beschreven wordt bij protonentherapie de tumor bestreden met een hoge dosis protonenstraling. Deze straling is nauwkeuriger. Protonen zijn kleine, positief geladen kerndeeltjes. Ze geven de meeste energie af na het binnendringen van de tumor. Deze protonen kunnen tot een bepaalde diepte het lichaam in dringen. Daarna verliezen de deeltjes hun energie. Dit betekent dat protonen vooral actief zijn in de tumor en vervolgens minder ver doordringen in omliggend weefsel. Dit gezonde weefsel blijft daardoor veel meer intact. Door de kleinere kans op schade neemt het risico op bijwerkingen van de bestraling af. De mate waarin de kans op bijwerkingen afneemt verschilt per patiënt.

Second opinion

Als u wilt weten of u, uw partner of uw kind in aanmerking komt voor bestraling met protonen, dan kunt u ook een second opinion aanvragen in het UMCG. Echter raden wij u aan dit te bespreken met de behandelend radiotherapeut-oncoloog en de ziektekostenverzekeraar.

Tot slot

Heeft u meer vragen naar aanleiding van deze pagina? Kijk dan bij de veelgestelde vragen. Weten hoe oud-patiënten een behandeling met protonentherapie hebben ervaren? Lees dan de patiëntenervaringen.

Protonentherapie bij verschillende behandelingen

Zie ook

Patiëntenervaringen

Wilt u meer weten over hoe het is om protonentherapie te ondergaan? Lees dan de patiëntenervaringen van Fred, Janny, Geert, Nico en Michel.