Een dag met… postdoctoraal klinisch onderzoeker Radiotherapie Arno Hessels

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we één dag mee met een specialist van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer kijken we mee met postdoctoraal onderzoeker Arno Hessels. Hij doet klinisch onderzoek naar bestraling van long- en slokdarmkanker. Hoe ziet een werkdag er voor hem eruit? 

6:00 uur 

De wekker gaat vroeg. Terwijl mijn vriendin nog lekker slaapt, kleed ik me om en bereid ik ons ontbijt en lunch voor. Rond 7 uur maak ik haar voorzichtig wakker met een knuffel en een ontbijtje voordat ik op de fiets naar de sportschool vertrek. 

7:15 uur 

Arno in de sportschool

In de sportschool train ik samen met mijn broertje Niek. Na een warming-up richten we ons op het versterken van onze borst- en bovenarmspieren. Daarna neem ik snel een douche thuis en vertrek ik naar het UMCG. 

8:30 uur 

Bij aankomst begroet ik mijn collega’s in de kantoortuin van het Protonencentrum en pak ik een kop koffie. Mijn dag begint met het voorbereiden van een PowerPoint-presentatie voor het CLARIFY werkoverleg. In dit project, gefinancierd door het KWF, proberen we beter te begrijpen wat er gebeurt met het hart na bestraling van long- en slokdarmkanker. We willen daarmee methoden ontwikkelen om hartschade zoveel mogelijk te voorkomen. 

10:30 uur 

Het werkoverleg begint om 10:30 uur en ik sluit aan bij collega’s Umut Fidan, arts en PhD-student, Peter van Luijk, associate professor en radiobioloog, en Kristel Muijs, radiotherapeut en onderzoeker. We bespreken de laatste resultaten en besluiten welke volgende stappen we gaan nemen. 

11:15 uur 

Na het werkoverleg sluiten ook Chayenne Postma, onderzoekscoördinator, en Saskia Walstra, datamanager, aan voor de CLARIFY project meeting. We bespreken de voortgang van het onderzoek in het UMCG en in andere samenwerkingscentra. Eventuele problemen worden besproken, zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken. 

12:00 uur 

Ik lunch vandaag met andere onderzoekers op het gebied van thoracale tumoren, zoals long-, slokdarm- en borstkanker. Tijdens deze lunchbijeenkomsten delen we elkaars onderzoeken en geven we elkaar input en suggesties voor het onderzoek. Het is een nuttige bijeenkomst waar fysici, radiobiologen, artsen en experts op het gebied van kunstmatige intelligentie samenkomen. Op andere dagen lunch ik met mijn collega-onderzoekers uit de kantoortuin van het Protonencentrum. 

13:00 uur 

Arno aan het werk achter een computer

Na het plannen van mijn week in mijn planner van Structuurjunkie, begin ik aan mijn eerste taak. Naast het CLARIFY-project werk ik aan andere projecten, zoals het opstellen van een behandelprotocol voor een onderzoek naar het geven van een hogere bestralingsdosis aan long tumoren, zonder de dosis op gezonde organen te verhogen. 

15:00 uur 

Tegen 15:00 uur maak ik tijd voor een korte wandeling om mijn hoofd leeg te maken en me op te laden voor de rest van de dag. Onderweg bewonder ik het werk aan het Maggie’s Center achter het Protonencentrum. Dit centrum zal dienen als een toevluchtsoord voor patiënten met kanker en hun naasten. 

15:15 uur 

Na mijn wandeling ga ik verder met de rest van mijn dag. Hiske van der Weide, radiotherapeut van het kindercluster op de afdeling, heeft me gevraagd om mee te werken aan een onderzoek naar de bestraling van kinderhersenen. Ik voer dosisberekeningen uit op bestralingsplannen van kinderen die eerder zijn behandeld. 

16:45 uur 

De werkdag zit er op, vandaag iets eerder dan anders. Na noteren van mijn taken voor de volgende dag stap ik tegelijk met een aantal collega’s op de fiets.  

17:00 uur 

Onderzoekers UMCG Protonentherapiecentrum diner

Ik geniet van een gezamenlijk diner met een groot deel van de onderzoekers. Onze afdeling vormt een hechte club en we organiseren regelmatig activiteiten zoals barbecues, borrels en uitstapjes naar het Bevrijdingsfestival. Deze activiteiten versterken de samenwerking en teamdynamiek. Door elkaar beter te leren kennen, is het gemakkelijker om samen te werken, overleg te plegen en elkaar om hulp te vragen. Bovendien geeft het ons inzicht in elkaars werk, wat soms relevant kan zijn voor ons eigen onderzoek. 

19:30 uur 

Na het diner gaan we met een deel van de groep bowlen in Kardinge. Hoewel ik geen bowltalent ben, geniet ik ervan om iedereen in actie te zien en om tussen het bowlen door met elkaar te praten over allerlei onderwerpen. 

21:00 uur 

Ik kom thuis en begroet ik mijn vriendin, die op de bank zit. We bespreken elkaars dag voordat we ons klaarmaken om naar bed te gaan. Zo zijn we de volgende dag weer fris en fruitig voor nieuwe uitdagingen. 

Ik voel me bevoorrecht om als onderzoeker in het Protonencentrum van het UMCG te werken. Mijn werk draagt bij aan het begrijpen en verbeteren van de behandeling van kanker. Ik ben gedreven om een positieve impact te hebben op het leven van patiënten en hun naasten. 

Een dag met… postdoctoraal klinisch onderzoeker Radiotherapie Arno Hessels

Zie ook

Blog: Onze Medewerkers Vertellen

Nieuwsgierig naar andere verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.

Zo kunt u bijvoorbeeld een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!