"Ik kan mijn leven weer oppakken"

Ervaring bestraling mond – Patiëntervaring Geert

Geert Loots (63) uit Veendam kreeg op 7 maart de diagnose kanker. Hij had een tumor aan de tongwortel en kreeg protonentherapie. De bestralingen zijn achter de rug en de tumor is zo goed als weg. Geert blikt terug op zijn behandeltraject. “Het is een rustgevende therapie.”

Ik kan mijn leven weer oppakken nu ik de protonentherapie heb afgerond. De vooruitzichten zijn heel goed: ik ben voor 99 procent genezen verklaard. Als ik terugkijk, is het me echt heel erg meegevallen.

Ik had een tumor aan de tongwortel. Helaas verspreidden de tumorcellen zich vervolgens via de lymfeklieren in mijn keel. In Groningen gebruiken ze protonentherapie veel bij hoofd-halskanker, om schade aan nevenweefsel en organen te verkleinen.

In totaal kreeg ik 35 bestralingen en 7 chemokuren. Protonentherapie is een precies werkje. Via een op maat gemaakt masker met kleine gaatjes werden kleine deeltjes met een elektrische lading ingeschoten tot 2/3 van de lichtsnelheid. Voor iedere bestraling maakten radiotherapeutisch laboranten een scan om de exacte positie van de tumorcellen te bepalen.

Een behandeling duurde ongeveer 25 minuten. In die tijd werd ik uit vier richtingen bestraald. Ik lag op een bed met een kunststof onderplaat, waarin een verhoging voor mijn knieën zat. Het is een aangename therapie. Heel rustgevend ook. En ook niet onbelangrijk: het is volledig pijnloos. De huid verbrandt aan de buitenkant veel minder dan bij reguliere bestraling. Soms voelde ik bij het naar huis gaan iets aan de huid en sommige plekken waren iets roder. Maar daar bleef het wel bij.

Voor mij zit de therapie er nu op. Binnenkort krijg ik nog een PET-scan waarmee met radioactief suikerwater wordt gekeken of er nog leven in de tumorcellen zit. Ik heb goede hoop en blik met tevredenheid terug op het traject!

Terug naar overzicht

Zie ook

Uw behandelteam

Het UMCG Protonentherapiecentrum is een onderdeel van het Comprehensive Cancer Center van het UMC Groningen.

Uw behandelend arts bij het UMCG Protonentherapiecentrum is een radiotherapeut-oncoloog, een medisch specialist op het gebied van behandeling van kanker met protonenbestraling. Benieuwd naar uw behandelteam? We stellen ons graag aan u voor.