"Het traject was zwaar, maar effectief!"

Ervaring bestraling hoofd – Patiëntervaring Fred

Fred Mobach (60) uit Zwolle staat ieder weekend met een glimlach op het voetbalveld. ‘Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Ik leef! En dit is mede dankzij de protonentherapie die ik in UMC Groningen kreeg. Het traject was zwaar, maar effectief.’

Ik had een tumor onder mijn neus tot diep in mijn schedel. De vooruitzichten waren slecht, maar omdat ik in goede conditie was en heel graag nog een paar jaar mee wilde gaan, kreeg ik chemotherapie. Deze therapie sloeg boven verwachting goed aan. Vervolgens kreeg ik zes weken lang protonentherapie. Met als resultaat dat de kankercellen weg zijn.

Met protonentherapie is het mogelijk om heel lokaal te bestralen, zonder andere weefsels en organen aan te tasten. Ik kwam in aanmerking. De tumor en kankercellen zaten dichtbij mijn hersenen. De tweede uitdaging was dat ik aan een oog blind ben. Het was dus heel belangrijk dat mijn goede oog (aan de kant van de tumor) niet beschadigde. In totaal reed ik 35 keer met de taxi van Zwolle naar Groningen. Ik werd goed opgevangen en had alle vertrouwen in de artsen en radiotherapeuten. Ik zag het als mijn laatste kans, dus gaf me echt aan hen over. Het protonencentrum is rustig. Er hangt een prettige sfeer en ik werd goed begeleid. Vanaf de tweede week kreeg ik een pijnlijke wond op mijn gezicht.

Mede dankzij adviezen en goede crème heb ik me er doorheen geslagen. Want eerlijk is eerlijk… het was wel afzien. En moet je me nu zien? Ik voel me als herboren. Ik leef! Ik ben dankbaar en blij dat ik er nog ben en mijn gezicht is helemaal hersteld. Ik kan weer wandelen met mijn hond en ik loop weer rond op het voetbalveld. Ik zou graag willen dat protonentherapie bekender wordt. Dat meer mensen weten dat dit voor een specifieke groep mensen met kanker uitkomst kan bieden.’

Patiëntervaring Fred

Terug naar overzicht

Zie ook

Uw behandelteam

Het UMCG Protonentherapiecentrum is een onderdeel van het Comprehensive Cancer Center van het UMC Groningen.

Uw behandelend arts bij het UMCG Protonentherapiecentrum is een radiotherapeut-oncoloog, een medisch specialist op het gebied van behandeling van kanker met protonenbestraling. Benieuwd naar uw behandelteam? We stellen ons graag aan u voor.