Ervaring bestraling nek – Patiëntervaring Nico
Hij dacht dat er een visgraatje in zijn keel was blijven steken, maar na een lang traject van onderzoeken was de diagnose kanker. Nico Coomans (58) uit Duivendrecht had een tumor in zijn nek en uitzaaiingen in de lymfeklieren richting zijn hoofd. Hij kreeg protonentherapie: “Ik vond dat best wel even spannend.”
In het protonencentrum heb ik werkelijk waar een koninklijke behandeling gehad. Het is zo goed geregeld allemaal, er wordt goed gecommuniceerd en de sfeer is erg prettig. Ik had ook één aanspreekpunt: de radiotherapeut. Hij was bijzonder goed op de hoogte van mijn situatie; hij begon steeds weer op het punt waar ik mijn verhaal was geëindigd. Wat ook fijn was: hij nam alle tijd voor me. Ik had niet het idee dat ik op de schopstoel zat.
Toen ik de diagnose kreeg en fototonentherapie werd voorgesteld, ben ik me gaan inlezen. Ik las over protonentherapie en mijn gevoel zei gelijk: dit moet je doen. Want die fotonen gaan voor veel ellende zorgen. Zonder protonentherapie zou ik waarschijnlijk veel slikproblemen hebben gehad en/of mijn spraak kwijt zijn geweest, dat is gelukkig niet gebeurd.
Ik heb bij mijn behandelend specialist enorm moeten vragen om een planningsvergelijking in het UMCG Groningen. In eerste instantie bleek dat ik 24,6 procent minder kans op complicaties had. Later is dat zelfs bijgesteld naar bijna 32 procent. Ik kreeg groen licht en toen ging het ineens snel!
Het was wel even spannend en dan vooral vanuit technisch oogpunt. Zijn de berekeningen goed? Doet de apparatuur het goed? Protonen worden met hoge snelheid ingeschoten en moeten heel gericht hun werk doen. Dat protonengebeuren is een precisiewerkje.
De laatste twee weken had ik tweedegraads brandwonden in mijn nek, op de plekken waar de protonen worden ingeschoten. Tien dagen nadat de behandeling was gestopt waren ze weer dicht. Dat is echt extreem snel. Een ander groot verschil met fotonen is dat ik ‘gewoon’ kon blijven eten, met beperkingen dat wel. Het is eigenlijk jammer dat protonentherapie nog niet zo bekend is.
Zie ook
Uw behandelteam
Het UMCG Protonentherapiecentrum is een onderdeel van het Comprehensive Cancer Center van het UMC Groningen.
Uw behandelend arts bij het UMCG Protonentherapiecentrum is een radiotherapeut-oncoloog, een medisch specialist op het gebied van behandeling van kanker met protonenbestraling. Benieuwd naar uw behandelteam? We stellen ons graag aan u voor.