"We gaan het leven vieren"

Ervaring bestraling hals – Patiëntervaring Michel

Na een stevige verkoudheid kreeg Michel zijn brood niet meer goed doorgeslikt. Een ontstoken keelamandel, dacht de huisarts. Het was uiteindelijk het voorstadium van een zeldzame vorm van keelkanker. Met protonen en chemo is de tumor bestreden. “We gaan het leven vieren.” Hoe is zijn ervaring van bestraling van de hals? 

Als je gezond bent, heb je misschien wel 1.000 wensen. Als je ziek bent maar 1 en die van mij is gelukkig uitgekomen. Dus heb ik een zaaltje gehuurd en een zanger geboekt om het te vieren met familie en vrienden.

Kanker wordt veelal geassocieerd met de dood, maar de techniek staat voor niets. Ik zat nog in het voorstadium van kanker en gelukkig waren er geen uitzaaiingen, maar de behandeling is hetzelfde. Al vrij snel werd duidelijk dat ik veel baat zou hebben bij protonentherapie, omdat de arts een vergelijking maakte tussen protonen en fotonen. En daaruit bleek dat mijn slikspieren niet werden geraakt als ik met protonen zou worden bestraald.

Vanaf dag één gaf ik me overal aan over; ik had geen moeite met de protonentherapie. Ook niet met het masker dat ik iedere behandeling op moest en ook niet dat ik heel stil moest blijven liggen. Dat masker werd speciaal op maat gemaakt, zodat mijn hoofd tijdens de bestraling in dezelfde positie bleef liggen.

Ik was ook wel een buitenbeentje; tot en met de vijfde chemo was ik gewoon aan het werk en scheurde tussendoor naar Groningen voor de behandelingen. De artsen en verpleegkundigen hebben me geweldig geholpen; ze hadden alle tijd en aandacht voor me en verstaan hun vak. Echt bewonderenswaardig.

Mijn gezin en ik stonden er super positief in, ondanks dat ze me hadden gewaarschuwd dat ik waarschijnlijk niet meer helemaal de oude zou worden. Mijn speekselklieren en slijmvliezen zijn beschadigd, waardoor ik taai slijm heb, en ik heb last van een droge mond. Maar het is het allemaal waard. Ik ben er nog!

ervaringen bestraling hals

Keelkanker is een vorm van hoofd-halskanker. Download hier de brochure ‘Protonentherapie bij Hoofd-halskanker’.

Terug naar overzicht

Zie ook

Uw behandelteam

Het UMCG Protonentherapiecentrum is een onderdeel van het Comprehensive Cancer Center van het UMC Groningen.

Uw behandelend arts bij het UMCG Protonentherapiecentrum is een radiotherapeut-oncoloog, een medisch specialist op het gebied van behandeling van kanker met protonenbestraling. Benieuwd naar uw behandelteam? We stellen ons graag aan u voor.