Patiëntenervaringen

Hoe gaat het met... Natan

In ‘Hoe gaat het met…’ blikken we samen met ex-patiënten terug op hun behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer spreken we met Natan (16) en zijn moeder Karin (51) uit Best over zijn diagnose, het intensieve behandeltraject, “Tumor Humor” en de kracht van hun familieband.

Lees meer

"Het traject was zwaar, maar effectief!"

Fred Mobach (60) uit Zwolle staat ieder weekend met een glimlach op het voetbalveld. ‘Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Ik leef! En dit is mede dankzij de protonentherapie die ik in UMC Groningen kreeg. Het traject was zwaar, maar effectief.’

Lees meer

"De bijwerkingen van protonentherapie vallen erg mee"

Borstkankerpatiënten kunnen ook met protonen worden bestraald, waardoor de kans op bijvoorbeeld langdurige hartproblemen lager is dan bij fotonen. Janny kan daarover meepraten. Zij kreeg protonentherapie voor een knobbeltje in haar borst en blikt terug op deze periode. “Het bestralen zelf duurt maar 5 minuten.”

Lees meer

"Ik kan mijn leven weer oppakken"

Geert Loots (63) uit Veendam kreeg op 7 maart de diagnose kanker. Hij had een tumor aan de tongwortel en kreeg protonentherapie. De bestralingen zijn achter de rug en de tumor is zo goed als weg. Geert blikt terug op zijn behandeltraject. “Het is een rustgevende therapie.”

Lees meer

"Protonentherapie is een precisiewerkje"

Hij dacht dat er een visgraatje in zijn keel was blijven steken, maar na een lang traject van onderzoeken was de diagnose kanker. Nico Coomans (58) uit Duivendrecht had een tumor in zijn nek en uitzaaiingen in de lymfklieren richting zijn hoofd. Hij kreeg protonentherapie: “Ik vond dat best wel even spannend.”

Lees meer

"We gaan het leven vieren"

Na een stevige verkoudheid kreeg Michel zijn brood niet meer goed doorgeslikt. Een ontstoken keelamandel, dacht de huisarts. Het was uiteindelijk het voorstadium van een zeldzame vorm van keelkanker. Met protonen en chemo is de tumor bestreden. “We gaan het leven vieren.”

Lees meer

Zie ook

Protonentherapie bij borstkanker

Ongeveer 5% van de patiënten die bestraald moet worden voor borstkanker, komt in aanmerking voor protonentherapie. Met name patiënten met een verhoogd risico op complicaties aan het hart kunnen baat hebben bij een behandeling met protonen.