Patiëntenervaringen Protonentherapie

Terug naar Groningen voor protonentherapie

Cora Hagendijk (49 jaar) kreeg protonentherapie in het UMCG voor neuskeelholtekanker. Ze vond de behandelingen behoorlijk pittig en was daarom dankbaar voor de lieve en zorgzame begeleiding van het personeel. Inmiddels gaat het een stuk beter en blikt ze met ons terug op haar tijd in het Protonentherapiecentrum.

Lees meer

‘Ik had nog nooit van protonentherapie gehoord’

Eigenlijk was het meteen duidelijk toen Har Franssen in het Martiniziekenhuis bij de MDL-arts was geweest. Hij had slokdarmkanker, alleen het weefselonderzoek moest dat nog bevestigen. ‘Dé behandeling hiervoor was een buismaagoperatie en die wordt maar in een beperkt aantal ziekenhuizen gedaan. Daarom werd ik naar het UMCG verwezen.’ Het liep anders.

Lees meer

Albert heeft een hersentumor en krijgt protonentherapie

Albert (30) heeft een hersentumor (anaplastisch astrocytoom) en was opgelucht toen hij hoorde dat hij protonentherapie kon krijgen. ‘Een bestraling met fotonen is een soort one size fits all. Dan krijgt de rest van je hersenen ook een oplawaai, terwijl ze met protonen veel gerichter kunnen bestralen.’

Lees meer

Hoe gaat het met... Anneke?

Het voelde net alsof Anneke Schouten (79) een te strakke riem om had. Eerst dacht ze dat het spierpijn was. ‘Maar later dacht ik, nee dat klopt eigenlijk niet.’ Bij onderzoek in het Martini Ziekenhuis bleek Anneke een plaveiselcarcinoom in haar slokdarm te hebben. ‘Daarmee werd ik verwezen naar het UMCG dat daarin gespecialiseerd is.’

Lees meer

Kees had slokdarmkanker en wilde heel graag protonentherapie

Toen bleek dat Kees Klerkx (68) slokdarmkanker had, werd hij verwezen naar het UMCG. Hij kreeg chemotherapie en moest bestraald worden. Dat kon met protonen zodat zijn longen en hart minder kans op schade hadden. Hierna volgde een grote operatie. Kees doorstond de behandeling goed en klust en tuiniert weer volop.

Lees meer

Met protonentherapie had ik minder kans op hersenschade, dus de keuze was snel gemaakt

Monique heeft een hersentumor. Helaas kon die met een operatie niet helemaal worden verwijderd. Om de tumor ‘in slaap’ te brengen kreeg ze bij het UMCG een behandeling met protonentherapie.

Lees meer

Zingen, tellen of dagdromen kan je helpen tijdens je bestralingen

Minutenlang heel stil moeten liggen in het bestralingsapparaat. Soms ook nog met een speciaal masker op. Hoe kom je de bestralingen zo fijn mogelijk door? Patiënten die de behandeling met protonen achter de rug hebben, geven tips.

Lees meer

Hoe gaat het met... Maxime?

Dit keer spreken we met Esther Poortvliet, de moeder van Maxime uit Goes. Maxime is in de zomer van 2019 op negenjarige leeftijd, zes weken lang bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum. Het gezin verbleef deze periode ook in het familiehuis van het UMCG.

Lees meer

Hoe gaat het met... Wil?

Bij Wil De Vries van Leeuwen – Netto (75 jaar) wordt begin 2021 kanker ontdekt. Eerder heeft Wil al twee keer borstkanker overwonnen, maar na 44 jaar krijgt ze opnieuw de diagnose kanker. Ze wordt dit keer gediagnostiseerd met longkanker. Wil: “Mijn eerste reactie was: dit kan niet. Ik snap er niks van want ik voel me zo goed.” Samen met Wil blikken we terug op de intensieve en hectische periode.

Lees meer

Hoe gaat het met... Marieke?

We spreken met Marieke de Vries*. Zij is als een van de eerste patiënten in 2018 28 keer bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum voor een hersentumor (laaggradig glioom). ‘Ik was bloedzenuwachtig omdat het nieuw was, maar ik heb er helemaal niks van gemerkt. Dankzij de protonentherapie is mijn hersentumor voor de helft geslonken.’

Lees meer

Hoe gaat het met... Ruud?

Op 23-jarige leeftijd kreeg Ruud Pletting de diagnose Medulloblastoom: een kwaadaardige hersentumor. Vanaf dat moment staat het leven van Ruud opeens in het teken van onderzoeken, operaties, chemotherapieën en protonentherapie. Inmiddels gaat het gelukkig goed met Ruud en is hij 1,5 jaar geleden ziektevrij verklaard. Samen met zijn vriendin Benthe vertelt hij zijn verhaal.

Lees meer

Hoe gaat het met... Paula?

Paula (27) is een jonge meid, die midden in het leven staat. Begin 2019 is echter alles voor Paula veranderd: ze kreeg te horen dat ze gediagnosticeerd was met de ziekte van Hodgkin, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Samen met Paula blikken we terug op de intensieve en onzekere periode van onderzoeken, chemokuren en bestralingen.

Lees meer

Hoe gaat het met... Benjamin?

Benjamin (8) is in oktober en november 2020 zes weken lang bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum voor een kiemceltumor. Samen met zijn moeder Rosanne blikken we terug op deze intensieve periode voor het Noord-Brabantse gezin. Een periode die Rosanne omschrijft als een rollercoaster aan emoties. “Ineens waren WIJ dat gezin met een doodziek kind” aldus Rosanne.

Lees meer

Puck (17) kreeg een Ependymoom: "2020 had mijn jaar moeten worden…"

Bij Puck (17) wordt een zeldzame hersentumor ontdekt, een ependymoom. We spreken Puck als ze net terug is van haar bestraling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Puck: “Het zit er bijna op… 33 bestralingen… zeven weken lang… Met de kerst ben ik lekker thuis bij mijn familie! En 2021? Dat wordt mijn jaar!”

Lees meer

Als je kind niet meer beter wordt...

We spreken Loek Hartkamp (13 jaar) en zijn moeder Anne uit Boksum. Begin augustus van dit jaar wordt er bij Loek een agressieve vorm van hersenkanker ontdekt. Met deze vorm van kanker overlijdt meer dan de helft van de mensen binnen een jaar. Loek: “Ik wil zo lang als het kan een normaal leven leiden.”

Lees meer

Hoe gaat het met... Natan?

In ‘Hoe gaat het met…’ blikken we samen met ex-patiënten terug op hun behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer spreken we met Natan (16) en zijn moeder Karin (51) uit Best over zijn diagnose, het intensieve behandeltraject, “Tumor Humor” en de kracht van hun familieband.

Lees meer

"Het traject was zwaar, maar effectief!"

Fred Mobach (60) uit Zwolle staat ieder weekend met een glimlach op het voetbalveld. ‘Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Ik leef! En dit is mede dankzij de protonentherapie die ik in UMC Groningen kreeg. Het traject was zwaar, maar effectief.’

Lees meer

"De bijwerkingen van protonentherapie vallen erg mee"

Borstkankerpatiënten kunnen ook met protonen worden bestraald, waardoor de kans op bijvoorbeeld langdurige hartproblemen lager is dan bij fotonen. Janny kan daarover meepraten. Zij kreeg protonentherapie voor een knobbeltje in haar borst en blikt terug op deze periode. “Het bestralen zelf duurt maar 5 minuten.”

Lees meer

"Ik kan mijn leven weer oppakken"

Geert Loots (63) uit Veendam kreeg op 7 maart de diagnose kanker. Hij had een tumor aan de tongwortel en kreeg protonentherapie. De bestralingen zijn achter de rug en de tumor is zo goed als weg. Geert blikt terug op zijn behandeltraject. “Het is een rustgevende therapie.”

Lees meer

"Protonentherapie is een precisiewerkje"

Hij dacht dat er een visgraatje in zijn keel was blijven steken, maar na een lang traject van onderzoeken was de diagnose kanker. Nico Coomans (58) uit Duivendrecht had een tumor in zijn nek en uitzaaiingen in de lymfklieren richting zijn hoofd. Hij kreeg protonentherapie: “Ik vond dat best wel even spannend.”

Lees meer

"We gaan het leven vieren"

Na een stevige verkoudheid kreeg Michel zijn brood niet meer goed doorgeslikt. Een ontstoken keelamandel, dacht de huisarts. Het was uiteindelijk het voorstadium van een zeldzame vorm van keelkanker. Met protonen en chemo is de tumor bestreden. “We gaan het leven vieren.”

Lees meer

Zie ook

Medewerker Blogs

Naast onze patiëntenervaringen kunt u ook onze medewerker blogs lezen. Hierin geven onze specialisten een kijkje in hun dagelijkse werk. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum! Lees bijvoorbeeld wat een radiotherapeut-oncoloog doet, of kijk eens wat een radiotherapeutisch laborant op een dag meemaakt.