“Mensen kunnen ons alles vragen”

Blog Martin Kuijpers

Martin Kuijpers is radiotherapeutisch laborant in UMCG Protonentherapiecentrum. “Door u te bestralen met protonen kunnen we de tumor heel gericht bestralen, en het omliggende gezonde weefsel minder aantasten. Dit kan ervoor zorgen dat u op de lange termijn minder bijwerkingen heeft”, vertelt hij.

We beschikken in UMCG Protonentherapiecentrum over veel kennis. Ik ben trots dat ik hier werk en volwassenen en kinderen met kanker heel precies kan bestralen. Al tijdens mijn studie in Zwitserland kwam ik in aanraking met protonentherapie. Ik was toen al enthousiast over de mogelijkheden en toen ik hoorde dat in Groningen een protonencentrum werd opgestart, wist ik meteen dat ik hier graag zou willen solliciteren.

Ik werk samen met betrokken en ervaren collega’s. Alles is erop gericht om onze patiënten een zo goed mogelijke therapie te geven. Mensen die voor het eerst onze bestralingsruimte inkomen zijn vaak onder de indruk van het toestel. We nemen de tijd om het apparaat te laten zien en erover te vertellen.

Mensen die hier komen volgen allemaal een intensief traject in een moeilijke periode in hun leven. Sommige mensen zijn gespannen, anderen zijn zenuwachtig . We proberen hierop in te spelen door echt naar mensen te luisteren en hen het gevoel te geven dat ze ons alles kunnen vragen wat ze willen.

Het op de juiste manier positioneren van iemand kost tijd. Het kan zomaar 15 minuten duren voordat iemand exact in de juiste positie ligt. Ligt iemand goed? Dan is het de uitdaging om zo rustig mogelijk te blijven liggen, zodat we met de bestraling kunnen beginnen. Dit is het enige moment dat we niet bij de patiënt in de ruimte zijn. Van een paar meter afstand bekijken we via computerschermen en camera’s of de bestraling goed verloopt. De bestraling – om welke reden dan ook – afbreken kan altijd. We spreken hiervoor een teken af.

Het bijzondere van mijn werk? Het bestralen van kinderen blijft, hoe vaak je het ook doet, indrukwekkend. Helemaal nu ik zelf kinderen heb, voel ik echt met de gezinnen mee. Omdat ik kinderen gedurende een aantal weken bijna dagelijks zie, bouwen we een band met elkaar op.

Ik weet nog goed dat een meisje waar ik een enorme klik mee had voor het laatst werd bestraald. De bestraling was op mijn vrije dag, dus ik kon er niet bij zijn. Een collega van mij zorgde ervoor dat we even met elkaar konden facetimen. We gaven elkaar kusjes in de lucht. Dit was zo mooi. Daar doe je het echt voor!

Terug naar overzicht

Zie ook

Behandeling met Protonentherapie

Protonentherapie is niet voor iedere patiënt met kanker mogelijk. Bekijk op deze pagina bij welke indicaties u mogelijk in aanmerking komt voor een behandeling met protonentherapie.