dr. M.C.A. Kramer - radiotherapeut-oncoloog

Ik streef ernaar om de negatieve gevolgen van een bestralingsbehandeling op de lange termijn zoveel mogelijk te beperken. Mijn specialisme is het behandelen van neuro-oncologische tumoren; tumoren van de hersenen, hersenvliezen en andere direct aan de hersenen grenzende structuren.

In mijn werk heb ik intensief contact met onder meer neurochirurgen, neurologen, KNO-artsen en internist-endocrinologen. Wij stemmen samen af hoe we een patiënt het beste kunnen behandelen. Dat kan inmiddels ook met protonentherapie. Ik heb mij ervoor ingezet dat er voor patiënten met een neuro-oncologische tumor een goedgekeurd landelijk indicatieprotocol is. Protonen verminderen het risico op schade aan gezond hersenweefsel en (late) bijwerkingen na bestraling. Ik doe daar ook klinisch wetenschappelijk onderzoek naar.

Verder ben ik lid van het landelijk platform protonentherapie (LPPT) en het landelijk platform neuro-oncologie (LPRNO) en werk ik aan een betere samenwerking tussen de Nederlandse en Europese protonencentra voor neuro-oncologie. De kennis die ik tot nu toe heb opgedaan wil ik graag delen. Daarom geef ik kleinschalig onderwijs aan (internationale) eerstejaars medische studenten.

 

Terug naar overzicht

Protonentherapie bij Hersentumoren

Een behandeling met protonentherapie kan bij patiënten met een hersentumor (of neuro-oncologische tumor) vooral complicaties op de lange termijn voorkomen. Denk hierbij aan problemen met het geheugen en concentratiestoornissen. Deze treden vaak pas vijf tot tien jaar na de behandeling op.