Oud-patiënt Sanne schrijft een boek over leven met een hersentumor

‘Hoi ik ben Sanne en ik heb een hersentumor’ zo heet het boek dat Sanne Olde Olthof schreef over haar ervaringen met het hebben van een hersentumor. Ze vertelt over de diagnose, behandeling en hoe het is om te leven met een hersentumor. En vooral: over hoe mooi het leven kan zijn, zelfs als je ziek bent. 

Sanne heeft al jaren veel hoofdpijn, zo erg dat ze soms aan zelfdoding denkt. De huisarts gelooft haar niet, waardoor er lang geen diagnose voor haar hoofdpijn was. Tot uiteindelijk blijkt dat ze een goedaardige hersentumor heeft die niet groeit. Na een periode monitoren is het volgens de neuroloog niet langer nodig om scans te blijven maken. Sanne haar gevoel zegt dat er iets niet klopt. Ze gaat opzoek naar een second opinion en in 2019 krijgt ze een slechte uitslag. Uit een MRI-controle blijkt dat de tumor kwaadaardig is.

Luister naar je gevoel

Sanne vertelt waarom ze dit boek heeft geschreven: “Ik wil dat mensen naar hun eigen gevoel luisteren. Als een arts niet mee wil werken aan een second opinion en je het gevoel dat er iets aan de hand is, dan kun je naar een andere arts gaan zodat je wél het onderzoek kunt krijgen dat je wilt. De afgelopen jaren zijn voor mij een roller coaster aan emoties geweest. Desondanks voel ik geen wrok, verdriet of spijt en dat wil ik delen. Het is mij gegeven dat ik dit zo kan voelen. En daarom ben ik nu gelukkiger dan ooit tevoren. Ik stel niets uit en leef een mooi leven.”

Mensen helpen begrijpen

“Ik hoop dat mijn boek een gids is voor mensen die een naaste hebben die kanker heeft. Dat het hen helpt begrijpen wat er in het hoofd omgaat bij iemand die ziek is. Zo teken ik ieder jaar mijn euthanasieverklaring bij de huisarts. Voor mij is dat heel gewoon, maar de mensen om mij heen zijn daar niet mee bezig. Ook hoop ik dat mijn boek mensen helpt om bij hun gevoel te blijven. En te laten zien dat het leven ook mooi is, zelfs als je ziek bent.”

Protonentherapie

Sanne heeft in 2021 32 protonenbestralingen gehad in het UMCG Protonentherapiecentrum. Sanne: “Onlangs heb ik mijn boekpresentatie gehad. Er werd gevraagd ‘Wat is het ergste wat je hebt meegemaakt?’. Voor mij was dat de eerste bestraling. Ik werd met mijn hoofd vastgeklikt aan de tafel en daarna ging iedereen de ruimte uit. Op dat moment besefte ik echt dat ik ziek was. En dat ik dit zelf op moest lossen. Het bestralen zelf viel overigens erg mee. In het hele traject dat ik heb doorlopen, ben ik geen lievere mensen tegengekomen dan in het Protonentherapiecentrum.”

Sanne haar boek kopen

Het hele verhaal van Sanne kun je lezen in haar boek: ‘Hoi ik ben Sanne en ik heb een hersentumor’. Het boek kun je kopen via de website: sanne-oldeolthof.nl. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de stichting STOPhersentumoren, dat onderzoek doet naar hersentumoren en de behandeling daarvan.

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel. Bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen.