Ook dit najaar minder verwijzingen van kankerpatiënten

Dit najaar hebben huisartsen opnieuw minder verwijzingen gedaan naar ziekenhuizen voor zorgvragen die kunnen duiden op kanker. Het aantal verwijzingen bij klachten die kunnen duiden op kanker lag vorige week op 73% van wat verwacht kan worden zonder corona-uitbraak. Dat blijkt uit de verwijzingsrapportage voor ziekenhuiszorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen tot een piek van bijna 10.800 verwijzingen in de week van 6-12 september. Dat was hoger dan in eerdere jaren, wat volgens de NZa mogelijk duidt op inhaalzorg. Daarna zien we weer een daling tot de herfstvakantie. Bovendien zakte het aantal verwijzingen opnieuw onder het niveau van 2018 en 2019. Deze daling is minder sterk dan tijdens de eerste golf. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen licht. Maar het blijft onder de aantallen van eerdere jaren.

Melden bij klachten

Dat het aantal verwijzingen voor zorgvragen die kunnen duiden op kanker terugloopt, is zorgelijk. Of dit ook betekent dat er minder tumoren worden gevonden, is nog niet duidelijk. In de volgende rapportage van het NZa over de gevolgen van de corona-uitbraak voor de oncologie verwachten zij hier een inzicht over te kunnen delen. Dit zal op basis van gegevens van IKNL zijn. NZa-voorzitter Marian Kaljouw benadrukt dat mensen met gezondheidsklachten echt contact op moeten nemen met de huisarts.

“Als mensen te lang blijven rondlopen met klachten, kunnen zij gezondheidsschade oplopen. Als je contact opneemt met de huisarts kan deze beoordelen wat er nodig is.”

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Terug naar overzicht