Oligodendroglioom: een specifiek type hersentumor

Een oligodendroglioom is een zeldzame hersentumor die ontstaat uit oligodendrocyten. Deze cellen maken een isolerende laag aan rondom zenuwen, specifiek de zenuwen in de hersenen. Vandaar dat dit een specifieke vorm is van een hersentumor. Deze hersentumor komt zelden voor, namelijk één tot twee keer per 100.000 inwoners. Verder is de oorzaak van deze ziekte nog niet bekend. Lees op deze pagina meer over oligodendroglioom en een mogelijke behandeling.

Soorten oligodendrogliomen

Een oligodendroglioom komt in twee vormen voor. Als eerste vorm een laaggradige tumor met een tweede graad. Laaggradig betekent niet dat het goedaardig is. Gliomen die een graad van twee, drie of vier hebben, vallen onder kwaadaardig. De graad geeft aan hoe snel de tumor groeit en dus hoe kwaadaardig de tumor is. Hoe hoger het getal, hoe sneller de tumor groeit.

Bij een laaggradige tumor met graad twee groeit de tumor meestal niet snel en zaait het niet snel uit. In deze situatie krijgt de patiënt vaak pas laat symptomen. Bovendien lijken de tumorcellen nog steeds erg op oorspronkelijke cellen.

De andere vorm van deze specifieke hersentumor bestaat uit een hooggradige tumor met een graad van drie of vier. De specifieke naam voor deze tumor is anaplastische oligodendrogliomen. Het verschil met de andere vorm is dat in dit geval de tumorcellen afwijken en sterk kwaadaardig zijn. Daarnaast groeit in deze situatie de tumor snel en zaait deze ook in een hoger tempo uit.

Bovendien komt het vaak voor dat hersentumoren met een graad van twee of drie een hogere graad krijgen tijdens de ontwikkeling van de tumor. Een glioom komt na een behandeling vaak weer terug. Een glioom is dus kort gezegd een kwaadaardige primaire hersentumor.

Symptomen van het oligodendroglioom

De symptomen van een hersentumor zijn per patiënt verschillend. Vaak is het afhankelijk van de plek in de hersenen waar de tumor zich bevindt. Echter, het eerste verschijnsel van oligodendrogliomen is vaak epileptische aanvallen. Andere symptomen zijn hoofdpijn, krachtverlies en gedragsveranderingen. Maar ook minder goed kunnen zien, spreken, onthouden zijn symptomen, evenals moeite met concentreren.

Behandeling oligodendroglioom

Kwaadaardige hersentumoren, zoals het oligodendroglioom, kunnen dus zorgen voor ernstige klachten. Daarom is het belangrijk dat u bij klachten naar de huisarts gaat. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist indien dat nodig is.

Het UMCG Protonentherapiecentrum behandelt patiënten met kwaadaardige hersentumoren met protonentherapie. Deze therapie is een vorm van bestraling. Dankzij nauwkeurige bestraling is de dosis straling in de tumor even hoog, maar is de straling in omliggend weefsel lager. Op deze manier neemt de kans op langdurige bijwerkingen van radiotherapie af. Bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld concentratieproblemen zijn of andere problematiek rondom het geheugen. Soms treden deze bijwerkingen pas vijf of tien jaar na de bestraling op. Lees op deze pagina meer over protonentherapie bij hersentumoren.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een behandeling met protonentherapie? Kijk dan op de pagina ‘Voor wie is Protonentherapie’.

Download de brochure 'Protonentherapie bij een Hersentumor'

Zie ook

Hoe gaat het met... Marieke?

Marieke is als een van de eerste patiënten in 2018 28 keer bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum voor een hersentumor (laaggradig glioom). Ze vertelt over deze intensieve periode: ‘Ik was bloedzenuwachtig omdat het nieuw was, maar ik heb er helemaal niks van gemerkt. Dankzij de protonentherapie is mijn hersentumor voor de helft geslonken.’