Nieuwe tuin maakt van familiehuizen bij UMCG tweede thuis

250 kilometer. Dat is de afstand tussen het huis van de 14-jarige Jade en het UMCG, waar ze de komende 5 weken moet verblijven voor haar kankerbehandeling. Samen met haar familie logeert ze in één van de twee familiehuizen naast het UMCG, waar plek is voor 8 gezinnen. En sinds kort is er ook een mooie tuin. De picknicktafels zijn de favoriet van Jade, maar vast niet waar de hoveniers die de tuin prachtig hebben aangelegd het meest trots op zijn. Samen met hovenier Henk Booiman knipte Jade met een (hegge)schaar het lint door, waarmee de tuin officieel werd geopend.

Officiële opening

Een beetje extra rust, afleiding en ontspanning. Dat biedt de nieuwe tuin van de familiehuizen bij het UMCG op de Healthy Ageing Campus, die op vrijdag 15 oktober officieel werd geopend door wethouder Glimina Chakor en UMCG-bestuurder Henk Snapper. Hovenier Henk Booiman knipte samen met de 14-jarige Jade die op dit moment in het familiehuis verblijft, het lint door.

Door de twee familiehuizen kunnen kinderen met kanker die behandeld worden in het UMCG Protonentherapiecentrum en van buiten de regio komen, gedurende hun bestraling samen met hun ouders, broertjes en zusjes dichtbij hun behandelplek verblijven. Dit brengt meer rust voor de families in onzekere tijden van ziekte en zorg. Henk Snapper, Raad van Bestuur UMCG: “We horen van families die verblijven in de familiehuizen hoe belangrijk het is om tijdens de behandeling van hun kind nabij het UMCG, en toch in een familiaire omgeving te kunnen verblijven. Deze nieuwe tuin maakt  hun tijdelijke ‘thuis’ echt af.”

De pas geopende tuin biedt privacy en geborgenheid door de beplanting en inrichting, maar ook zitjes en speelplekken voor kinderen. De gemeente Groningen heeft drie speeltoestellen cadeau gedaan en zorgt ook voor het onderhoud. Wethouder Glimina Chakor: “Wanneer je wereld door ziekte op z’n kop staat is een beetje ontspanning en afleiding erg belangrijk. En als we in moeilijke tijden een glimlach op het gezicht van een kind kunnen toveren dan werken we daar graag aan mee.”

Veelzijdig ontwerp

De tuin slingert zich tussen en rond het oude gebouw op Bloemsingel 3 en het nieuwe, moderne huis op Bloemsingel 5. Het ontwerp van de tuin sluit aan bij de architectuur van beide gebouwen, met wat meer met rondere vormen bij het oudere gebouw en wat strakkere en rechtere lijnen bij het modern vormgegeven familiehuis. De tussenliggende ruimte heeft zitjes en mogelijkheden om buiten te zitten met zicht op een kleurrijke beplanting van siergrassen en bloemen. Daarnaast is er een fietsenberging geplaatst.

De houtwal rondom de tuin en het speelgazon zal na groei nog meer afscherming en privacy bieden aan de kinderen en hun familie. Deze afscherming is ook van belang in verband met de vele bouwwerkzaamheden die de komende jaren op de Healthy Ageing Campus zullen plaatsvinden. Klap tuinarchitectuur heeft het veelzijdige ontwerp voor de tuin gemaakt, in samenspraak met hovenier Booiman Tuinen en landschapsarchitect Felixx. Dit bureau werkt momenteel aan een masterplan voor de buitenruimte op de Healthy Ageing Campus.

Grote betrokkenheid

Bij de realisatie van de tuin hebben vele partijen zich zeer betrokken getoond in praktisch én financieel opzicht. De donaties, input en inzet van Booiman Tuinen, Vrijwilligers en Vrienden van het UMCG, het UMCG zelf, de Rijksuniversiteit Groningen, Triade, gemeente Groningen en enkele leveranciers zijn onmisbaar geweest bij de totstandkoming van deze bijzondere plek.

Terug naar overzicht

Protonentherapie bij Kinderen

Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie. Dit is omdat ze in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling.