Neuroblastoom
Neuroblastoom is een zeldzame vorm van kanker bij kinderen. Veel kinderen die de ziekte krijgen zijn jonger dan 6. In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 25 kinderen deze tumor. Maar wat is neuroblastoom eigenlijk? Lees meer over neuroblastoom op deze pagina.
Zenuwstelsel tumor bij kinderen
Een neuroblastoom is een kwaadaardige tumor. Deze ontstaat in het sympathische zenuwstelsel. Vandaar ook de naam neuro, dit betekent dat de tumor ontstaat in het zenuwstelsel. Blastoom verwijst naar de vorm van de tumor. Het betekent dat tumorcellen ontstaan uit voorloper cellen. Deze hadden eigenlijk moeten uitrijpen tot gewone zenuwcellen. Dit is echter niet gebeurd. De cellen stopten niet met delen en daardoor ontstaat uit het normale zenuwweefsel een neuroblastoom.
Het is ook mogelijk dat de tumor uitzaait. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de lever, de huid, de botten of de lymfeklieren.
Klachten of symptomen bij een neuroblastoom
Een neuroblastoom geeft niet altijd direct klachten. Wanneer de tumor groeit ontstaat er mogelijk druk op andere organen waardoor er klachten ontstaan. Het is erg afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor wat de klachten zijn. Neuroblastomen kunnen overal voorkomen langs de zenuwstreng. Dus vanaf de hersenen tot aan de bekken. Ze komen het vaakst voor in de buikholte, of in de borstholte, hals of bekkenholte.
Een neuroblastoom in de buik geeft mogelijk klachten zoals een opgezette buik, buikpijn of misselijkheid. Wanneer de tumor in de bekken zit geeft het mogelijk klachten bij de ontlasting. Ademhalingsproblemen kunnen ontstaan wanneer de tumor in de borstholte zit. Een neuroblastoom in het zenuwkanaal van de wervelkolom kan verlammingsverschijnselen geven.
Kinderen kunnen ook last krijgen van diarree, overmatig zweten of een hoge bloeddruk.
Behandeling Neuroblastoom
De behandeling van een kind met een neuroblastoom wordt altijd bepaald door de behandelend arts. Welke behandeling de arts kiest hangt vaak af van de fase waarin de tumor zich bevindt, maar ook van de leeftijd van het kind en de locatie van de tumor. In veel gevallen wordt een neuroblastoom behandeld met een operatie om de tumor te verwijderen. Daarnaast krijgt het kind ook vaak chemotherapie en/of bestraling.
Kinderen die in aanmerking komen voor bestraling worden in het UMCG Protonentherapiecentrum behandeld met protonentherapie. Dit is een speciale bestralingstechniek, waarbij de straling zeer nauwkeurig in de tumor terecht komt. Daardoor wordt omliggend, gezond weefsel gespaard. Dit is extra belangrijk bij kinderen, omdat zij nog groeien.
Meer informatie over protonentherapie bij kinderen vindt u op deze pagina. Hier downloadt u ook brochures of neemt u een kijkje op de afdeling met de 360 graden tour.
Download de brochureZie ook
Protonentherapie bij kinderen
Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie. Dit is omdat ze in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling. Meer weten over protonentherapie bij kinderen?