Minder kankerdiagnoses door corona – Nu weer op het gebruikelijke niveau

Eerder schreven we al over het toenemen van het aantal kankerdiagnoses na de daling door COVID-19. Nu blijkt uit onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat het aantal kankerdiagnoses in maart, april en mei inderdaad 20-25% lager was dan gebruikelijk. In juni en juli is het aantal weer vergelijkbaar met voorgaande jaren.

5.000 kankerdiagnoses niet gesteld

IKNL geeft aan dat in de drie maanden waarin het coronavirus de zorg grotendeels overnam er minstens 5.000 kankerdiagnoses niet zijn gesteld. Een groot deel is in de maanden daarna, of zal in de komende maanden alsnog gesteld worden. Daardoor kan de druk op de zorg de komende periode een stuk hoger zijn.

De effecten van het later ontdekken van kanker zijn nu nog niet te overzien. Dit kan betekenen dat er zwaardere behandelingen nodig zijn, of dat het gevolgen heeft voor de overleving. Dat moet dus nog blijken. Ook is het mogelijk dat er gevolgen ontstaan door aanpassingen in de kankerzorg die wel is geleverd. Daar zal in latere cijfers van het IKNL naar gekeken moeten worden.

Aantal kankerdiagnoses in juni en juli

In de bijgaande grafiek is te zien dat in juni en vooral juli het aantal nieuwe kankerpatiënten vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Het aantal kankerdiagnoses neemt in de loop der jaren door vergrijzing en bevolkingsgroei toe. Daardoor was de verwachting dat de donkerblauwe lijn (cijfers in 2020) aan de bovenkant of zelfs boven de lichtblauwe strook zou vallen. De lijn zit daar in juli dan ook bijna boven.

aantal kankerdiagnoses

Nog niet bij alle kankersoorten een inhaalslag te zien

Als het gaat om huidkanker, hoofd-halskanker en kanker van het vrouwelijk geslachtsorgaan is er een inhaalslag te zien in het aantal diagnoses. Dit is echter niet bij alle kankersoorten het geval. Zeker bij prostaatkanker is de daling groot. Ook borstkanker en botkanker zijn in aantal diagnoses nog niet terug op niveau.

Bevolkingsonderzoeken

Een tijdje terug schreven we dat de bevolkingsonderzoeken weer werden opgestart. De daling in het aantal diagnoses bij borst- en darmkanker is dan ook terug te zien in de leeftijdsgroep die normaal gescreend wordt. Ondanks dat de bevolkingsonderzoeken weer zijn opgestart, worden er minder mensen getest door COVID-19.

Het is vooral belangrijk dat mensen met een vermoeden van kanker naar de huisarts gaan.

Het volledige artikel leest u op de website van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Terug naar overzicht