Mijlpaal in automatische planning – Eerste behandelplan met protonen door kunstmatige intelligentie

Afgelopen maand bestraalde het UMCG Protonentherapiecentrum de eerste patiënt met een op kunstmatige intelligentie gebaseerd behandelplan voor protonentherapie. Dit gebeurde voor de eerste keer ooit ter wereld, een unicum dus.

Het gaat om een behandelplan gemaakt door een computer in plaats van door een radiotherapeutisch planningslaborant. Het ging hier om een behandelplan voor een patiënt met hoofd-halskanker. Dit geautomatiseerde plan voor protonenbestraling ontwikkelde de afdeling radiotherapie van het UMCG in samenwerking met de firma RaySearch, die de software levert voor het maken van deze behandelplannen.

Nog minder bijwerkingen

Met protonentherapie kan een aanzienlijke vermindering van de stralingsdosis in gezonde weefsels worden bereikt t.o.v. bestraling met fotonen. Door de toepassing van geautomatiseerde plannen wordt het verschil tussen protonen en fotonen nog groter. Dit betreft niet alleen verdere vermindering van de kans op slikproblemen. Het zorgt bijvoorbeeld ook voor een verdere vermindering van het risico op het droge mond syndroom, smaakproblemen, pijn en andere acute en late bijwerkingen.

Lagere werkdruk

Een bijkomend voordeel van automatisch gemaakte behandelplannen is een vermindering van de werkdruk voor de planningslaboranten. Om een handmatig behandelplan te maken heeft een planningslaborant gemiddeld 2 dagen nodig. Een geautomatiseerd plan maken duurt daarentegen ongeveer 2,5 uur. Artsen, planningslaboranten en fysici controleren deze geautomatiseerde behandelplannen voordat de patiënt met de behandeling start.

Een mooi resultaat, met perspectief voor de toekomst.

Terug naar overzicht

Een dag met... Radiotherapeutisch Laborant Fotonen- en Protonenplanning Edwin Blokzijl

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een dag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer kijken we mee met Radiotherapeutisch Laborant Fotonen- en Protonenplanning Edwin Blokzijl. Hoe ziet zijn dag op het protonencentrum eruit?