Longtumoren Behandelen met Protonentherapie

Er zijn veel typen longtumoren. In veel gevallen is een bestraling onderdeel van het behandelplan. Wanneer dit het geval is komt u mogelijk ook in aanmerking voor een behandeling met protonentherapie. Lees op deze pagina meer over longtumoren en protonentherapie.

Soorten Longtumoren

Bij een kwaadaardige tumor in de longen spreken we van longkanker. Er groeien kwaadaardige cellen in de longen, waardoor er een longtumor ontstaat. Dit kan op verschillende plekken gebeuren, zoals de luchtpijp of bij de longblaasjes. De belangrijkste oorzaak van longkanker is roken. Maar er zijn ook andere risicofactoren, zoals COPD of luchtvervuiling.

Er zijn meerdere soorten longtumoren. Als we het hebben over kanker zijn er twee hoofdsoorten. Dit zijn kleincellige longkanker en niet-kleincellige longkanker. Het verschil is de grootte van de kankercellen. Ruim 80% van de patiënten met longkanker hebben de niet-kleincellige soort.* Deze vorm groeit relatief langzaam en zaait in de meeste gevallen minder snel uit.

Naast deze hoofdsoorten kan er ook een tumor in weefsels rondom de longen ontstaan. Dit zijn bijvoorbeeld een mesothelioom, thymoom of luchtpijpkanker. Op de website van kanker.nl leest u meer over de soorten longtumoren.

Protonentherapie als Behandeling

Protonentherapie is een vorm van bestraling. Wanneer uw behandelend arts bestraling opneemt in het behandelplan komt u mogelijk in aanmerking voor bestraling met protonen. Bij bestraling met protonen komt er minder stralingsdosis in omliggend weefsel rond de tumor. Daardoor wordt de kans op (langdurige) bijwerkingen kleiner dan bij de standaard bestraling met fotonen.

U kunt via uw arts een planningsvergelijking laten doen in het UMCG Protonentherapiecentrum. Tijdens dit onderzoek wordt bepaald of bestraling met protonen voor u aanzienlijk voordeel oplevert. Soms is de bestraling in omliggend weefsel met fotonen al laag genoeg. Ongeveer 25% van de alle patiënten die bestraald moeten worden voor een longtumor komt in aanmerking voor behandeling met protonentherapie. Lees meer op deze pagina.

* Bron: kanker.nl

Download de brochure 'Protonentherapie bij longkanker'

Zie ook

Protonentherapie bij Longkanker

Bestraling bij patiënten met longkanker, kan leiden tot problemen met het hart, de longen of de slokdarm. Ongeveer 25% van de patiënten die bestraald moeten worden voor een tumor in of bij de longen komt in aanmerking voor behandeling met protonentherapie. Lees op deze pagina alles over protonentherapie bij tumoren in en rond de longen.