KWF Samenloop Hogeland overhandigt opbrengst aan UMCG Protonentherapiecentrum

WINSUM – Donderdag 8 juli heeft KWF Samenloop voor Hoop het Hogeland een recordbedrag van €34.273,26 gedoneerd aan het UMCG protonencentrum in Groningen. Namens de Samenloop overhandigde voorzitter Ineke Bonder symbolisch via een cheque het bedrag aan professor Rob Coppes van het UMCG.

Dit is een artikel van Omroep Het Hogeland

De hoogte van dit bedrag is uniek, omdat dit geld bij elkaar is gebracht zonder dat dit 24-uurs wandelevenement, waarin geld wordt opgehaald voor de strijd tegen kanker, heeft plaatsgevonden.

Protonencentrum

In het protonencentrum vindt behandeling plaats met protonentherapie. Dit is een innovatieve bestralingsvorm waarbij gezond weefsel in de buurt van de tumor beter intact blijft. Hierbij is er een aanzienlijk kleinere kans op bijwerkingen van de bestralingen. En wordt de kans op een beter dagelijks functioneren en daarmee kwaliteit van leven vergroot. De opbrengst van de Samenloop komt ten goede aan het onderzoeksproject ‘Protonentherapie begrijpen en verbeteren’. Rob Coppes noemt dit ‘een wezenlijke bijdrage om het onderzoek naar de inzet van protonen voor de behandeling van kanker verder te ontwikkelen’.

Samenwerking Maarten van der Weijden Foundation

De Samenloop voor Hoop zal niet meer onder deze naam plaats gaan vinden. Door de coronacrisis heeft KWF helaas moeten besluiten dit concept vanwege de kosten niet meer te ondersteunen. Met het terugtrekken van KWF heeft het team achter de Samenloop het Hogeland gezocht naar een alternatieve manier om geld op te halen om onderzoek naar, en behandeling van kanker te ondersteunen. Met de Maarten van der Weijden Foundation heeft men hierin een sterke partner gevonden. Deze Foundation zamelt geld in voor kankeronderzoek en palliatieve zorg en doet de belofte dat 100% van de donatiegelden ook echt wordt besteed aan kankeronderzoek en -projecten. Oprichter is Maarten van der Weijden, een (voormalig) topatleet die het geluk heeft gehad te herstellen van kanker.

Het Hogeland loopt voor geluk

De samenwerking met deze Foundation is veelbelovend. Hiermee is het ook mogelijk om voort te borduren op het bestaande concept, gezamenlijk geld ophalen via een 24-uurs wandelevenement. Na de zomer hoopt de organisatie van de voormalige Samenloop meer duidelijkheid over de invulling te kunnen geven. In plaats van samen lopen voor hoop hoopt Het Hogeland nu op 1 en 2 juli 2022 te gaan lopen voor geluk!

BRON: Omroep Het Hogeland

Terug naar overzicht