Kwaadaardige Hersentumoren

Een hersentumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Dit onderscheid is bij hersentumoren wel minder duidelijk dan bij andere tumoren. Als er sprake is van een kwaadaardige hersentumor betekent het dat de tumor snel groeit en dringt door in omliggend hersenweefsel. Bovendien kan de tumor uitzaaien naar andere delen van de hersenen en het ruggenmerg. Lees hier meer over kwaadaardige hersentumoren en de mogelijke behandeling.

Verschil tussen een kwaadaardige en goedaardige hersentumor

Zoals hierboven benoemd groeit een kwaadaardige hersentumor vaak erg snel. De tumor dringt door tot omliggend hersenweefsel. Ook kan deze uitzaaien naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg. In zeldzame gevallen zaait de tumor uit naar andere lichaamsdelen.

Een goedaardige hersentumor groeit daarentegen heel langzaam en is deze vaak goed afgegrensd. De tumor dringt meestal niet door naar omliggend hersenweefsel. Hoewel een goedaardige hersentumor niet uitzaait, is deze mogelijk wel gevaarlijk. In bijzondere en zeldzame gevallen kan een goedaardige tumor veranderen in een kwaadaardige tumor.

Naast deze verschillen is de vorm van de tumor vaak ook wat anders. Een kwaadaardige tumor heeft vaker een vorm als een soort aardappel die uitloopt. Daarentegen heeft een goedaardige tumor vaker een ronde vorm.

Soorten kwaadaardige hersentumoren

Er zijn diverse soorten hersentumoren. De naam komt vaak van de plaats in de hersenen waar de tumor zit of het wordt vernoemd naar het soort cellen.

Een veel voorkomende kwaadaardige primaire hersentumor is het glioom. Het glioom ontstaat in de steuncellen van de hersenen. Er zijn meerdere soorten gliomen, maar de meeste zijn kwaadaardig. Een glioom komt na behandeling ook vaak weer terug. In Nederland krijgen ieder jaar rond de 1200 mensen deze diagnose.

Een kwaadaardige hersentumor die meer bij kinderen dan bij volwassenen voorkomt is het medulloblastoom. Dit is een tumor die ontstaat dankzij een fout in de voorlopercellen in het zenuwstelsel. Deze hersentumor bevindt zich in de kleine hersenen. Er zijn meerdere soorten van het medulloblastoom. Deze zijn allemaal kwaadaardig en de tumor kan dan ook uitzaaien naar het ruggenmerg, hersenvlies of andere plekken in de hersenen.

Naast deze typen zijn er nog soorten kiemceltumoren en plexustumoren die kwaadaardig kunnen zijn. Deze tumoren komen vaak voor bij kinderen, maar zijn erg zeldzaam.

Behandeling Hersentumoren

Zowel goed- als kwaadaardige hersentumoren kunnen veel klachten geven. Het is dan ook belangrijk dat u bij klachten naar de huisarts gaat.

Het UMCG Protonentherapiecentrum behandelt patiënten met zowel goed- als kwaadaardige hersentumoren met protonentherapie. Protonentherapie is een vorm van bestraling. Dankzij hoge precisie is de dosis straling in de tumor even hoog, maar is de straling in omliggend hersenweefsel lager. Hierdoor neemt de kans op langdurige bijwerkingen van radiotherapie af. Daarbij valt te denken aan problemen met de concentratie of het geheugen. Deze treden soms pas vijf tot tien jaar na de behandeling met bestraling op.

Weten of u in aanmerking komt voor behandeling met protonentherapie? Kijk dan op de pagina ‘Voor wie is Protonentherapie’.

Download de brochure 'Protonentherapie bij een Hersentumor'

Zie ook

Hoe gaat het met... Benjamin?

Benjamin (8) is in oktober en november 2020 zes weken lang bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum voor een kiemceltumor. Samen met zijn moeder Rosanne blikken we terug op deze intensieve periode voor het Noord-Brabantse gezin. Een periode die Rosanne omschrijft als een rollercoaster aan emoties. “Ineens waren WIJ dat gezin met een doodziek kind” aldus Rosanne.