Keigoed! – Happy Stones bij afscheid van UMCG Protonentherapiecentrum

In de huidige tijd gaan een aantal dingen anders dan gebruikelijk, zoals iedereen wel weet. Een van de veranderingen is dat wij een patiënt geen hand meer geven na hun laatste bestraling. Dat voelt natuurlijk een beetje gek, alsof je het niet af kunt sluiten. Patiënten voelen dit, maar ik weet zeker dat een aantal laboranten dit ook een rare gewaarwording vindt. 

Door één van onze protonenlaboranten

Als protonenlaboranten hebben wij hier iets op bedacht. Met een aantal protonenlaboranten hebben wij  Happy Stones voor patiënten gemaakt. Na de laatste fractie geven wij de patiënt dan, in plaats van een hand, een Happy Stone. Op deze manier kunnen wij de patiënten toch op een corona-proof manier laten weten dat we vinden dat ze het keigoed! hebben gedaan. De steen staat symbool voor hun bestralingstijd op onze afdeling. Patiënten kunnen de steen ergens achter laten voor iemand anders om te vinden, maar ze kunnen de steen ook houden als herinnering aan hun tijd bij ons en wat ze allemaal meegemaakt hebben in een voor hun heftige periode. De steen is een soort beloning dat ze alle bestralingen hebben voltooid, want wij als laboranten weten als geen ander hoe moeilijk het voor patiënten kan zijn om toch iedere dag weer bij ons op te komen dagen.

Keuze uit versieringen

De Happy Stones worden heel erg uiteenlopend versierd, dat is heel erg leuk om te zien! Wij geven de patiënten keuze uit een aantal verschillende Happy Stones, zo kunnen ze een steen kiezen die bij hun past. Van superhelden tot spreuken, van Minions tot wolven en alles daar tussenin is al voorbij gekomen. Op de achterkant schrijven we dan de naam van onze Instagram, @radiotherapie.umcg, mochten patiënten ervoor kiezen om de steen ergens achter te laten, kan de vinder via onze Instagram laten weten dat de steen gevonden is. Zo kunnen we bijhouden waar onze stenen allemaal terecht komen.

Project verlengd vanwege succes

Wij hebben dit concept nu 2 maanden lopen, en we zijn tot de conclusie gekomen dat het een daverend succes is onder patiënten! De reacties lopen van heel erg blij tot heel erg emotioneel. Patiënten zijn heel dankbaar voor het aandenken en het betekent veel voor ze. Vanwege deze reacties, hebben we besloten om de actie te verlengen voor onbepaalde tijd. Zo lang er nog laboranten zijn die het leuk vinden om een Happy Stone te maken, blijven we ze aan patiënten geven!

Terug naar overzicht