Kanjerketting kralen in het Protonentherapiecentrum

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 kinderen een vorm van kanker. De Kanjerketting is voor deze kinderen en hun ouders ontwikkeld door de Vereniging Kinderkanker Nederland als lichtpuntje in de duisternis. Het helpt hen hun kankerreis te vertellen en is een tastbare herinnering aan deze ingrijpende periode.

Voor elke gebeurtenis een kraal

De Kanjerketting is een systeem dat bestaat uit kralen die het verhaal van een behandeling vertellen. Voor elke gebeurtenis, behandeling of onderzoek krijgen kinderen een kraal. Die kunnen ze aan hun persoonlijke ketting rijgen. Zo zijn er kraaltjes voor een chemokuur, een bestraling, bloedprikken, een supergoede dag of juist een vreselijke dag. Op deze manier vertelt de ketting het verhaal van hun persoonlijke kankerreis.

Het verhaal vertellen

De ketting maakt voor de kinderen een ongrijpbare situatie zichtbaar. Het helpt hen om beter te begrijpen wat er met hen aan de hand is. Hierdoor krijgen ze grip op hun situatie. Ouders gebruiken de kralen om hun kind voor te bereiden op behandelingen. En de kinderen zelf vertellen aan de hand van de ketting hun verhaal aan opa en oma, of aan hun vrienden.

De Kanjerketting is voor gezinnen van overleden kinderen een dierbaar aandenken die zij koesteren. Het is een tastbare herinnering aan de ingrijpende periode. En het laat zien wat een kanjer hun kind is.

Op de website van de Kanjerketting vind je alle kralen die beschikbaar zijn. Wanneer een kind in het UMCG Protonentherapiecentrum bestraald moet worden, kunnen ze een aantal kralen krijgen.

Protonentherapiecentrum Kanjerketting kralen

Zie ook

Protonentherapie bij kinderen

Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie. Dat komt doordat ze in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling.